Dünya

Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan askeri pakt kurdu

Pakistan Dışişleri Bakanlığı'na göre anlaşma, 'üç ülkeden herhangi birine yönelik silahlı saldırının, tümüne yapılmış bir saldırı olarak kabul edilmesini' öngörüyor.

Körfez'de artan gerilimlerin ortasında, nükleer silah sahibi Pakistan, NATO üyesi Türkiye ve bölgenin etkili Körfez monarşisi Suudi Arabistan, kapsamlı bir ortak savunma anlaşması imzaladı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı ve Suudi Arabistan devlet haber ajansı SPA'nın açıklamalarına göre, ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde gerçekleştirdiği toplantıda, “Mekke Savunma Paktı” olarak adlandırılan anlaşmaya varıldı.

Anlaşmanın imzası için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Kızıldeniz kıyısındaki Cidde kentinde bir araya geldi.

Savunma paktının nedeni: İran savaşı

Pakistan Dışişleri Bakanlığı'na göre anlaşma, “üç ülkeden herhangi birine yönelik silahlı saldırının, tümüne yapılmış bir saldırı olarak kabul edilmesini” öngörüyor.

İslamabad yönetimi, savunma paktının amacını “her türlü saldırganlığa karşı ortak caydırıcılığı güçlendirmek” olarak açıkladı.

Anlaşmanın ayrıntıları ise kamuoyuyla paylaşılmadı.

Suudi Arabistan'daki askeri ve hükümet kaynaklarına göre, paktın bu dönemde imzalanmasının temel nedenlerinden biri İran savaşı ve bunun bölgesel ve küresel etkileri oldu.
Anlaşmanın, üç ülkenin ortak güvenlik çıkarlarını güçlendirme konusundaki kararlılığını gösterdiği belirtildi.

Pakistan ile Suudi Arabistan'ın, Eylül 2025'ten bu yana zaten ortak bir savunma anlaşmasıyla bağlı olduğu hatırlatıldı.

Husiler ve Iraklı milis tehdidi

Suudi Arabistan, cuma gecesi Yemen'deki Husilerin gerçekleştirdiği bir saldırının ardından ülkede yaralananlar olduğunu açıklamıştı.

Doğrulanan medya haberlerine göre Riyad yönetimi, Iraklı milisler ve Husiler tarafından gerçekleştirilebilecek yeni koordineli saldırılara karşı hazırlık yapıyor. Her iki grup da İran'ın bölgedeki müttefikleri olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Der Spiegel

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın