Dünya

ABD’nin Ukrayna’ya uzun menzilli füzeye izin vermeme politikasında değişiklik yok

Beyaz Saray, ABD'nin Ukrayna ve uzun menzilli füzelerin kullanımı konusunda yeni bir politika açıklamayı planlamadığını söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ukrayna'nın Rusya içinde kullanması için uzun menzilli vuruş kabiliyetlerinin sağlanması konusundaki görüşümüzde bir değişiklik yok” dedi. 

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD Başkanı Joe Biden ile Washington'da cuma günü yaptığı görüşmenin ardından Ukrayna'nın Rusya içindeki hedefleri vurmak için uzun menzilli füze kullanmasına izin verme yönünde herhangi bir karar sinyali vermedi.

Görüşme sonrası Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, "İran ve Kuzey Kore'nin Rusya'ya ölümcül silahlar sağlaması konusunda derin endişe duyduklarına" vurgu yapıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce Batılı ülkeleri Ukrayna'nın Rusya'ya uzun menzilli füze fırlatmasına izin vermemeleri konusunda uyarmıştı.

Putin, böyle bir adımın NATO'nun Ukrayna savaşına "doğrudan katılımı" anlamına geleceğini söylemişti.

Ancak İngiltere eski savunma bakanı Ben Wallace, BBC Radio 4'ün ‘Today’ programına yaptığı açıklamada, NATO'nun Putin'in tehditlerine rağmen Ukrayna'nın Rusya'ya uzun menzilli füze fırlatmasına izin vermesi gerektiğini ve bu tür çekişmelerin sadece Rusya Devlet Başkanı'nın işine yaradığını ileri sürdü.

ABD'nin Ukrayna müzakerelerindeki eski özel temsilcisi Kurt Volker ise Putin'in bu açıklamalarının Batı'nın daha fazla adım atmasını engellemek amacıyla yapıldığını söyledi.

Volker katıldığı bir televizyon programında, "Putin'in bu sözleri söylemesinin sebebi, bizi bir şeyler yapmaktan caydırmak. Aslında bu, Putin’in gerçekte ne yapacağı veya ne düşündüğüyle ilgili bir şey değil" dedi.

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'da Sir Keir ile görüşmesi öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Vladimir Putin hakkında fazla düşünmüyorum" dedi.

ABD ve İngiltere, bugüne kadar Ukrayna'nın Rusya içindeki hedeflere karşı uzun menzilli füze kullanmasına, gerginliğin tırmanmasından endişe ettikleri için izin vermedi.

Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kiev'in Batılı müttefiklerine uzun menzilli füze kullanıma izin vermeleri çağrısında bulunarak, bunun savaşı sona erdirmenin tek yolu olduğunu söyledi.

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik tam ölçekli işgalini başlatmasından bu yana, Ukrayna şehirleri ve cephe hatları Rusya tarafından günlük olarak bombalanıyor.

Ukrayna'nın askeri mevzilerini, apartmanlarını, enerji tesislerini ve hastanelerini vuran füzelerin ve süzülerek atılan bombaların çoğu Rus uçakları tarafından Rusya’dan fırlatılıyor.

Kiev, bu saldırıların gerçekleştirildiği üslere vurulmasına izin verilmemesinin, kendi kendini savunma kabiliyetini engellediğini söylüyor.

İngiltere daha önce, Kiev'in geçen ay sürpriz bir şekilde sınır ötesi müdahalede bulunmasının ardından Ukrayna'nın, İngiltere tarafından sağlanan silahları "kendini savunma" amacıyla kullanma konusunda "açık bir hakkı" olduğunu ve bunun "Rusya içindeki operasyonları engellemediğini" söylemişti.

Fakat bu, uzun menzilli Storm Shadow füzelerinin Ukrayna'nın uluslararası alanda tanınan sınırları dışındaki topraklarda kullanılmasını kapsamıyor.

ABD, bu yılın başlarında Ukrayna'ya uzun menzilli füzeler tedarik etti ancak Kiev'in diğer Batılı müttefikleri gibi, bunların da Rusya'daki hedeflerde kullanılmasına izin verilmedi.

Moskova cuma günü altı İngiliz diplomatı sınır dışı etmiş, akreditasyonlarını iptal etmiş ve onları casuslukla suçlamıştı.

Rusya’nın güvenlik servisi FSB, yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Rusya'ya "stratejik bir yenilgi" yaşatmakta rol oynadığını gösteren belgeler aldığını iddia etti. İngiltere Dışişleri Bakanlığı suçlamaları "tamamen temelsiz" olarak reddetti.

BBC'ye konuşan İngiliz savunma analisti Justin Crump, Putin'in İngiltere’de yeni iktidara gelen İşçi Partisi hükümetini ve görevden ayrılan Biden yönetimini test ettiğini söyledi.

ABD, cuma günü Rus medya kanalı RT'ye karşı yeni yaptırımlar açıkladı ve kanalı "Rusya'nın istihbarat aygıtının fiili bir kolu" olmakla suçladı.

ABD'nin en üst düzey diplomatı Antony Blinken, RT'nin, ABD'de demokrasiyi gizlice baltalamaya çalışan Rusya destekli medya kuruluşlarının bir ağının parçası olduğunu söyledi.

Kaynaklar: Reuters - US News

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın