Kıbrıs

ABD Kongresi’ne Güney Kıbrıs’a silah ambargosunun tamamen kaldırılması için tasarı sunuldu

ABD Kongresi’ndeki Helenik Konular Grubu, güney Kıbrıs'a uygulanan silah ambargosunun kalıcı olarak kaldırılması için Kongre'ye yasa tasarısı sundu.

ABD’nin yasama organı ABD Kongresi’ndeki Helenik Konular Grubu'nun önde gelen üyeleri, güney Kıbrıs'a uygulanan silah ambargosunun kalıcı olarak kaldırılması için yasama girişimi başlattı.

Girişimin amacı, Kıbrıs Cumhuriyeti'ne askeri yardım sağlanması ve savunma teçhizatı satışına ilişkin kısıtlama ve istisnaların kaldırılmasıdır.

Tasarı, silah ambargosunun tamamen kaldırılması ve yıllık yenileme zorunluluğunun ortadan kaldırılmasını hedefliyor. 

Tasarı geçerse ABD ve güney Kıbrıs arasındaki savunma iş birliği artarak, güney Kıbrıs’ın modern Amerikan silah sistemlerine erişiminin önü açılacak.

ABD Kongresi web sitesinde ‘HR298’ numaralı, “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik savunma ürünleri ve güvenlik yardımıyla ilgili kısıtlamaların ve gerekliliklerin kaldırılması” başlıklı tasarı, Yunan Amerikalı Cumhuriyetçi Temsilci Nicole Malliotakis tarafından 9 Ocak 2025’te sunuldu ve yasa tasarısı aynı gün Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’ne havale edildi.

Kaynaklar: Atina-Makedonya Haber AjansıABD Kongresi Web Sitesi

ABD, 2022 yılında güney Kıbrıs’a uygulanan silah ambargosunu tamamen kaldırdı, ancak mevcut düzenlemeler gereği bu karar her yıl yenilenmek zorunda. Bu durumun güney Kıbrıs’ın uzun vadeli savunma planlamasını zorlaştırdığı ve askeri modernizasyon sürecini sekteye uğrattığı iddia ediliyor.

ABD, 1987 yılında Kıbrıs’a yönelik silah ambargosu uygulamaya başlamıştı. Bu ambargonun amacı, adadaki gerilimi azaltmak ve taraflar arasında barışçıl bir çözüm bulunmasını teşvik etmekti. 

2020 yılında, ABD yönetimi ilk kez ambargonun kısmen kaldırıldığını duyurdu. 2022 yılında ise her yıl yenilenmesi gereken bir prosedürle güney Kıbrıs’a silah ambargosunu kaldırdı. Yeni yasa tasarısı, söz konusu prosedürü de ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Hellenic Caucus, Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’nde, Yunanistan ve güney Kıbrıs ile ilgili meseleleri desteklemek amacıyla kurulmuş iki partili bir çalışma grubu olarak tanınıyor.

Grup, ABD Kongresi'nde Yunanistan ve Kıbrıs ile ilgili meseleleri gündemde tutmayı hedefliyor. Ve Yunanistan, güney Kıbrıs ve ABD arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi amaçlıyor.

"Caucus" terimi, ABD Kongresi’nde belirli bir konuda çalışan milletvekilleri grubu anlamına geliyor.

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın