ABD Başkanı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Truth Social adlı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya ve Ukrayna, ateşkes ve daha da önemlisi savaşın sona ermesi için derhal müzakerelere başlayacak." ifadelerini kullandı.
Trump: 'Rusya, bu yıkıcı “kan banyosu” sona erdiğinde Amerika Birleşik Devletleri ile büyük ölçekli TİCARET yapmak istiyor ve ben de buna katılıyorum'
Trump şöyle yazdı:
“Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iki saat süren görüşmemi az önce tamamladım. Görüşmenin çok iyi geçtiğine inanıyorum. Rusya ve Ukrayna, ateşkes ve daha da önemlisi savaşın SONA erdirilmesi için derhal müzakerelere başlayacak. Bu sürecin şartları, yalnızca iki taraf arasında yürütülecek görüşmelerle belirlenecek, çünkü detayları en iyi onlar biliyor ve bu bilgileri başkalarının bilmesi mümkün değil. Görüşmenin tonu ve ruhu son derece olumluydu. Öyle olmasaydı, bunu daha sonra değil, şimdi söylerdim.
Rusya, bu yıkıcı “kan banyosu” sona erdiğinde Amerika Birleşik Devletleri ile büyük ölçekli TİCARET yapmak istiyor ve ben de buna katılıyorum. Rusya’nın büyük ölçekte istihdam ve refah yaratmak için muazzam bir fırsatı var. Potansiyeli SINIRSIZ. Aynı şekilde, Ukrayna da ülkesini yeniden inşa sürecinde ticaretten büyük kazançlar elde edebilir.
Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakereler derhal başlayacak. Bu konuda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Almanya Şansölyesi Friedrich Merz ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb’u, Başkan Putin ile yaptığım görüşmenin hemen ardından bilgilendirdim.
Vatikan da, Papa tarafından temsil edilerek müzakerelere ev sahipliği yapma konusunda büyük bir ilgi gösterdiğini açıkladı.
Süreç başlasın!”
Putin: "Genel olarak doğru yoldayız”
Vladimir Putin, Rusya'nın Ukrayna ile 'olası barış anlaşması' konusunda 'mutabakat' konusunda 'çalışmaya hazır' olduğunu söyledi.
Putin, Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile iki saatten fazla süren telefon görüşmesinin ardından basına yaptığı kısa açıklamada, bu görüşmenin "çok bilgilendirici ve çok açık sözlü " olduğunu söyledi. "Genel olarak faydalı olduğunu düşünüyorum. Genel olarak doğru yoldayız” diyerek devam etti.
Putin, "Rusya, gelecekteki olası bir barış anlaşmasına ilişkin ilkeleri belirleyecek bir mutabakat zaptı üzerinde Ukrayna tarafıyla çalışmayı teklif etmeye ve buna hazır olduğunu ifade ediyor. Bu, çözüm ilkeleri, barış anlaşmasının olası imzalanma takvimi ve benzeri hususlar gibi bir dizi konuyu kapsayacak. Ayrıca, gerekli anlaşmalara varılması halinde belirli bir süre için olası bir ateşkesi de içerebilir." dedi.
Rusya Devlet Başkanı, "Elbette soru, Rus ve Ukrayna taraflarının barışa azami düzeyde istekli olup olmadıkları ve tüm tarafları memnun edecek uzlaşılar bulup bulamayacaklarıdır" ifadelerini kullandı.
Yorumunuz