Avrupa Komisyonu’nun, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çabalara Avrupa'nın katılımını güçlendirmek üzere eski komiser Johannes Hahn'ı Kıbrıs Özel Temsilcisi olarak ataması konusunda, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis yazılı bir açıklama yaptı.
Hristodulidis: AB’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ataması ‘diplomasi’ ve ‘strateji’nin ‘meyvesi'
Hristodoulidis açıklamasında, Johannes Hahn’ın Avrupa Komisyonu tarafından Kıbrıs Özel Temsilcisi olarak atanmasını büyük bir memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Bu adımın, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması sürecinde liderlik rolü üstlenme kararlılığını en açık şekilde ortaya koyduğunu belirtti.
"Bu karar, anlık bir gelişmenin değil, başından beri yürüttüğümüz ciddi, güvenilir ve sistematik diplomatik çabaların, kararlı ve tutarlı stratejimizin meyvesidir. Bu karar, Haziran 2023 ve Nisan 2024 Avrupa Konseyi Sonuçları ve Mart 2025’te Avrupa Komisyonu Başkanı ile Avrupa Konseyi Başkanı tarafından BM Genel Sekreterine gönderilen ortak mektuba dayanmaktadır." iddiasında bulundu.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e, bu stratejik öneme sahip kararın alınmasındaki belirleyici rolü ve sürekli iş birliği için teşekkür etti.
"Avrupa Birliği’nin, karmaşık jeopolitik gelişmelerin ortasında bu önemli adımı atması, Kıbrıs sorununun çözümüne verdiği önemin ve çözümün Avrupa hukuku, AB ilkeleri ve değerleriyle tam uyumlu olması gerektiğine inancının göstergesidir" diyen Nikos Hristodoulidis, müzakerelerin yeniden başlatılması ile Kıbrıs sorununun çözümü bağlamında "yeni AB Özel Temsilcisi ile yakın iş birliğine hazır olduğu”nu ifade etti.
"Kıbrıs sorununun çözümü yalnızca Kıbrıs’ın değil, Avrupa’nın da meselesidir" dedi
Hristodoulidis, Hahn’ın, “uzun yıllara dayanan siyasi tecrübesi ve Avrupa meseleleri ile bölgemiz konusundaki derin bilgisiyle önemli bir isim” olduğunu kaydetti ve "Kıbrıs Avrupa’nın bir parçasıdır. Ve Avrupa Birliği bugün, üzerine düşen rolü üstlenmek için kararlı bir adım atmaktadır. Daha aktif, daha güçlü, siyasi iradesi ve stratejik varlığıyla sürece dahil olmaktadır. Bir üye devleti olarak Kıbrıs’ın yanında, Kıbrıs halkının yanında yer almaktadır. Çünkü Kıbrıs sorununun çözümü yalnızca Kıbrıs’ın değil, Avrupa’nın da meselesidir." vurgusu yaptı.
Avrupa Komisyonu’nundan Özel Temsilci açıklaması
Avrupa Komisyonu dün yaptığı açıklamada, eski bir Avrupa Komisyonu Üyesi olan Johannes Hahn'ı Kıbrıs Özel Temsilcisi olarak atamaya karar verdiğini duyurdu.
Hahn'ın bu görevinde, Başkan von der Leyen'e rapor vereceği ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar ile yakın iş birliği içinde Birleşmiş Milletler Çerçevesi kapsamında çözüm sürecine katkıda bulunacağı bildirildi.
Duyuruda, atamayla “Komisyonun, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve AB'nin ilkelerine, değerlerine ve mevzuatına uygun olarak işlevsel ve uygulanabilir kapsamlı bir çözümün sağlanması amacıyla Kıbrıs'ın yeniden birleşmesine olan bağlılığı”na dikkat çekildi. Ve “Özel Temsilci, güven inşa etmek de dahil olmak üzere kapsamlı ve kalıcı bir çözüm için müzakerelerin yeniden başlaması için zemini hazırlamak üzere tüm ilgili paydaşlar ve muhataplarla etkileşime girecektir.” denildi.
Johannes Hahn, üst üste üç dönem Bölgesel Politika Komiseri (2010-2014), Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Komiseri (2014-2019) ve Bütçe ve İdare Komiseri (2019-2024) olarak Avrupa Komisyonu Üyesi olarak görev yaptı.
Avrupa düzeyindeki çalışmalarından önce, 2007'den 2010'a kadar Avusturya Bilim ve Araştırma Bakanı ve dört yıl boyunca Viyana bölgesel hükümetinin bir üyesiydi.
Hahn, AB-Türkiye mutabakatı kapsamında Suriyeli mültecilere sağlanan yardımları yönetti
Hahn Türkiye’nin uzun süredir temasta olduğu bir isim. Johannes Hahn, 2016’daki başarısız darbe girişimi öncesinde ve sonrasında Türkiye ile olan ilişkileri, özellikle AB-Türkiye mutabakatı kapsamında Suriyeli mültecilere sağlanan yardımları yönetti.
Türkiye ile mevcut durumda üyelik değil “yeni ilişki formatı”nın mimarı
Öte yandan Avrupa Birliği ile Türkiye'nin üyelikten ziyade “olası yeni bir iş birliği formatı" konusunda görüşmelere başlaması gerektiğini 2017’den bu yana savunan isim olarak önce çıkıyor ve Avrupa Birliği’nin bugün Türkiye ile yeni ilişki formatının mimarı olarak kabul ediliyor.
Türkiye ile katılım müzakerelerinin tamamen sonlandırılması yerine gelecekte katılım müzakereleri seçeneğini masada tutulması gerektiğini savunuyor.
Avrupa Birliği bugün Hahn’ın 2017’den bu yana savunduğu görüşle, Türkiye ile ‘yenir bir ilişki’ kurmayı, “daha yakın, dinamik ve stratejik bir ortaklık için çalışılması”nı resmi politikası olarak öne çıkartıyor.
Avrupa Parlamentosu’nun son Türkiye Raporu’nda da benzer görüşler dile getirilmişti.
Yorumunuz