Bakanlar Kurulu, Anayasa’nın 112. Maddesi’nin verdiği yetkiye dayanarak KIB-TEK’e olan geçmiş borçların yapılandırılmasına ilişkin ‘Kıbrıs Türk Elektrik Kurumuna Olan Elektrik Borçlarının Tahsili ile İlgili Mali Düzenlemeye İlişkin Yasa Gücünde Kararname’ yayımladı. Söz konusu kararname, döviz kurlarındaki artış ve enflasyon nedeniyle ödeme güçlüğü yaşayan vatandaşların elektrik borçlarını daha uygun şartlarda ödemelerine olanak tanıyor.
Ercan Havalimanı'nı işleten, elektrik borçlarını ödememesiyle sürekli gündeme gelen T&T gibi yap işlet devret modeli kurumlarının elektrik borçları da affa dahil...
Kararname kapsamına Emrullah Turanlı'nın büyük hissedar olduğu Ercan Havalimanı'nı işleten, elektrik borçlarını ödememesiyle sürekli gündeme gelen T&T gibi yap işlet devret modeli kurumların elektrik borçları da dahil edildi.
Kimleri kapsıyor?
Yeni düzenleme, bireysel veya kurumsal tüm elektrik abonelerini ilgilendiriyor. Kapsama giren borç türleri şöyle:
► Tüketimden doğan asli elektrik borçları,
► Gecikme zamları ile faizler,
► Sayaç bağlantısı veya ölçüm hatalarından kaynaklanan ihtilaflı borçlar,
► Proje maliyetlerinden kaynaklı mukavele borçları,
► İflas/tasfiye aşamasında olan davalık borçlar,
► Belediyelere ve sulama birliklerine ait su motorları,
► Vakıflar İdaresi'ne bağlı camilerin sayaç borçları,
► Vakıfların yönetiminde olan üniversiteler,
► Devletin hissedar ve/veya taraf olduğu ve/veya ve/veya yap işlet devret modeli kurumların borçları.
Peşin ve taksitli ödeme seçenekleri
Kararnamede borçlulara iki temel ödeme seçeneği sunuluyor:
Peşin ödeme
Anaparanın tamamı + gecikme zammının %20’si ödenirse tüm borç kapatılmış sayılıyor.
Taksitli ödeme:
► En az %5 peşinat ile taksitlendirme yapılabiliyor.
► En fazla 30 aya kadar eşit taksit imkânı sunuluyor.
► Taksit planına uymayan ve art arda üç ya da yılda beş taksiti aksatan kişilerin yapılandırma hakkı iptal ediliyor ve borcun tamamı muaccel hale geliyor.
Kamu kurumları, belediyeler ve vakıf üniversiteleri için özel düzenlemeler
Kamu kurum ve kuruluşları, vakıf üniversiteleri ve camiler için 10 yıla kadar taksitlendirme imkânı tanınıyor. Belediyelerin ve sulama birliklerinin sayaç borçlarında gecikme zamlarının %90’ı siliniyor.
Başvuru süresi 31 Gün
Kararname kapsamından faydalanmak isteyen borçlular, kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31 gün içinde KIB-TEK’e başvurmak zorunda. Kurum, gerekli başvuru formlarını ve detaylı usul esaslarını ayrı bir Yönetim Kurulu kararı ile belirleyecek.
Mahkemelik borçlar ve özel durumlar
Dava aşamasında olan ya da hükme bağlanmış borçlar için de yapılandırma yolu açık. Ancak başvuru yapılabilmesi için öncelikle yargılama masraflarının ödenmesi gerekiyor. Ayrıca tahsilatı mümkün görülmeyen ve iflas/tasfiye halinde olan borçluların gecikme zamları silinerek 10 yıla kadar taksitlendirme yapılabilecek.
Yasa gücünde kararname, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girdi. Uygulama ve yürütme yetkisi ise Başbakanlık tarafından üstlenildi.
Kaynak: Resmi Gazete
Yorumunuz