Yazılar

Elektrikli araba

Dünyada kurulan yeni bir ÅŸehir, gezegenin en temiz enerjisi ile gündelik yaÅŸamı sürdürmek üzere dizayn

edildi. Enerjisini güneÅŸ ve rüzgârdan alan kentte 2025 yılında 40 bin insanın yaÅŸaması planlanıyor.

Enerji ve su kullanımını % 40 azaltmak, karbon emisyonunu sıfıra yakın deÄŸerlere indirmek amacıyla tasarlanmış ÅŸehirde, elektrikle ve güzergâhlardaki sensörlerle insansız olarak çalışan, tek kiÅŸilik PRT (Personal Rapid Transit/KiÅŸisel Hızlı Ulaşım) araçları kullanılıyor.

Fosil yakıtların kullanılmadığı Masdar’da enerji tasarrufu için insanların evlerinin çok yakınında çalışması planlanmış. 45 metre yüksekliÄŸindeki Masdar Rüzgâr Kulesi sıcak havayı temiz rüzgâr enerjisi ile soÄŸuttuktan sonra kentin sokaklarını serinletiyor. BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nin baÅŸkenti Abu Dabi’de, Abu Dabi Uluslararası Havalimanı’nın hemen yanında kurulmakta olan Masdar’da, ÅŸu an için yaklaşık 2.500 kiÅŸi yaşıyor. Kentte 22 hektarlık alana yayılan 87.777 adet güneÅŸ paneli ile enerji üretiliyor. Her binanın çatısında ayrıca solar paneller bulunuyor.

40.000 güneÅŸ paneli ile enerji üreten ve yollarda sadece elektrikle çalışan iki tekerlekli araçları görebileceÄŸiniz bir baÅŸka mekân ise Dubai’de. BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nin en kalabalık kenti Dubai’nin küçük bir bölgesinde inÅŸa edilen ‘Dubai The Sustainable City’de sokaklar tamamıyla çocukların ve bisiklet sürücülerinin…

BAE’den ülkemize başımızı çevirdiÄŸimizde ise Yakın DoÄŸu Üniversitesi’nin 2 sene içinde elektrikle çalışan otomobilleri üretecek oluÅŸunun ülkemiz için büyük bir avantaj yaratabileceÄŸini öngörebiliriz.

2025’de, dünya genelinde otomobil pazar payının % 20’sini elektrikli araçlar alacak. Amerikan Otomobil BirliÄŸi’nin yaptırdığı son araÅŸtırmada, petrol fiyatlarının düÅŸmesine karşın 30 milyondan fazla Amerikalının küresel ısınma karşısında duydukları kaygılar (% 87), düÅŸük maliyet (b) gibi nedenlerle bir sonraki arabalarının elektrikle çalışan otomobil olmasını tercih edeceÄŸi belirtiliyor.

Öte yandan, Ä°ngiltere ve Fransa 2040 yılında benzin ve dizelle çalışan yeni araba satışına yasak getiriyor. Ancak Ä°ngiltere ya da Fransa’da çevreyi kirleten fabrikalar ve fosil yakıt kullanan evler varlığını sürdürdükçe trafikte karbon emisyonunun azalmasının havanın temizlenmesine büyük katkı saÄŸlamayacağı düÅŸünülüyor.

Sera gazı yayan fabrika sayısı oldukça az olan Kuzey Kıbrıs, elektrikli araç kullanımının yaygınlaÅŸması ve çevreye olan ölçülebilir olumlu etkilerinin ortaya çıkması ile dünya çapında bir örnek yaratabilir. DüÅŸük nüfusa sahip ülkemizde, elektrikli araç üretecek bir fabrika kurulması nedeniyle dünyanın bir baÅŸka ülkesinde yapılamayacak, pilot bir proje inÅŸa edilebilir.

YDÜ’nün tasarladığı elektrikli araçlar ve lityum-iyon ÅŸarj pilleri uluslararası standartlarda bir seri üretimi gerçekleÅŸtirebilirse, piller kömür ve petrol gibi fosil yakıtlar yerine güneÅŸ ve rüzgâr gibi temiz enerjiler ile ÅŸarj

edilebilirse ve piyasaya girecek uluslararası elektrikli araç markalarına kıyasla gümrük ve nakliye gideri olmaması sebebiyle çok daha uygun bir fiyata satılabilirse, bugüne dek üretimden koparılmış olmamız ilk defa iÅŸimize yarayabilir.

Nitekim elektrikli araçlar trafiÄŸe çıkmadan önce yapılacak hava kirliliÄŸi ve elektrikli araç kullanımının baÅŸlaması ile sera etkisine neden olan karbondioksit ve insan saÄŸlığını tehdit eden nitrojen ve sülfür salınımında

yaÅŸanacak düÅŸüÅŸ gerekli yazılım ve donanımla ölçülebilirse, Kuzey Kıbrıs örneÄŸine uluslararası konferanslarda atıf yapılacak ve tüm dünyada elektrikli araç kullanımının yaygınlaÅŸmasında önemli bir veri saÄŸlanacaktır.

Dünyada en çok elektrikli araç sırasıyla Norveç, Hollanda, Ä°zlanda, Ä°sveç, Ä°sviçre, Belçika, Avusturya, Fransa, Ä°ngiltere ve Çin’de satılıyor. Ä°zlanda hariç bu ülkelerin her birinin nüfusu ve ürettikleri sera gazları Kuzey Kıbrıs’la karşılaÅŸtırılamayacak kadar yüksektir.

Kuzey Kıbrıs’ın üretimden koparılması nedeniyle sera gazlarını yayan tesislerinin görece azlığı, doÄŸru strateji ve bilimsel ölçümlerle baÅŸta elektrikli araç kullanımının son derece düÅŸük olduÄŸu Türkiye’de ardından dünyanın diÄŸer ülkelerinde temiz enerji kullanımı için motive edici olabilir.

Bkz. http://www.masdar.ae/assets/downloads/content/8642/masdar_city_visitor_map.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=WCKz8ykyI2E

https://www.cnbc.com/2017/04/17/demand-for-electric-vehicles-bucks-low-gas-prices-says-aaa.html

https://www.theguardian.com/environment/2017/aug/04/london-should-lead-in-showing-electric-cars-will-not-tackle-air-pollution

https://www.theguardian.com/environment/2016/dec/08/electric-car-emissions-climate-chang

Can Sarvan’a cansarvan@mikro-makro.net’den doğrudan ulaşabilirsiniz.
:

Yorumunuz