Dünya

Uyuşturucu satışında kripto para ve karanlık ağ kullanımı yaygınlaşıyor

Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında yargısal işbirliği birimi Eurojust sentetik uyuşturucu üretiminin arttığına, organize suç örgütlerinin kriptolu telefon, kripto para ve karanlık ağdan satışla Covid-19 döneminde teknolojiye kolaylıkla uyum sağladığına dikkat çekti.

Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında yargısal işbirliği birimi Eurojust, ajansa sevk edilen sınır ötesi uyuşturucu kaçakçılığında vaka sayısının dört yıl içinde neredeyse iki katına çıkarak 2020'de 562'ye yükseldiğini açıkladı. Açılan dava sayındaki yükselmenin kısmen de olsa sentetik uyuşturucu üretimindeki büyük artıştan kaynaklandığı belirtildi.

Pazartesi günü yayınlanan yeni raporunda Eurojust, organize suç gruplarının güvenli iletişim kanallarını, kriptolu telefonları, kripto para birimlerini ve darknet (karanlık ağ) pazarlarını kullanarak çevrimiçi ortama hızla uyum sağlamasıyla ve COVID-19 salgını nedeniyle uyuşturucu kaçakçılığının arttığı vurgulandı. Organize suç örgütlerinin dağıtım ve uyuşturucu satışında yeni yöntemler geliştirdiğine değinilen raporda, müşterilerin artık darknet üzerinden sipariş verebileceklerine, kripto para birimi ile ödeme yapabileceklerine ve daha sonra teslimatlarını posta yoluyla anonimleştirilmiş bir posta kutusu üzerinden alabileceklerine işaret edildi.

Kuruluş, yalnızca Avrupa Birliği'ndeki uyuşturucu kaçakçılığının yıllık tahmini değerinin 30 milyar euro (36 milyar dolar) olduğunu kaydetti. Metamfetaminler gibi sentetik ilaçların üretimindeki hızlı artış ve bunların darknet üzerindeki çevrimiçi pazar yerleri aracılığıyla satışı, Avrupa Birliği'ndeki savcılar için büyük bir zorluk teşkil ediyor. Raporda karanlık ağda, sanal platformlarda veya iletişim araçlarında uyuşturucu kaçakçılığına karşı mücadeleyi destekleyebilecek önemli bir aktör olarak Avrupa Adli Siber Suç Ağı'nın (EJCN) adli soruşturmalara dahil edilmesi gereğine dikkat çekildi.

Eurojust yaptığı açıklamada, "Sentetik uyuşturucularda kullanılan kimyasalların bileşimini hızla değiştirerek veya yeni maddeler yaratarak, üreticiler yasal boşluklardan yararlanmaya ve kovuşturmadan kaçınmaya çalışıyorlar" dedi.

Rapora göre, sınır ötesi uyuşturucu kaçakçılığını içeren toplam dava sayısı 2016 ile 2020 arasında 279'dan 562'ye, neredeyse iki katına çıktı. Sentetik ve diğer yeni uyuşturucular bu davaların yaklaşık üçte birini oluşturdu.
Kaynak: Eurojust

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın