Dünya

Sırplar bağımsız yargı reformu için Anayasa değişikliğini onayladı

Sırbistan'da AB standartlarında yargı reform paketi için Anayasa değişikliği yapılması referandumda kabul edildi.

Sırbistan’da vatandaşları AB standartlarında yargı reform paketi için pazar günü yapılan referandumda Anayasa değişikliğine yüzde 60,48 oranında “Evet” dedi.

Seçmenlerin yaklaşık yüzde 39,52'si “Hayır” seçeneğini tercih etti. Sırbistan'da Anayasa değişiklikleriyle ilgili referandumlarda gerekli bir baraj bulunmuyor. Son resmi bilgilere göre, seçmenlerin yaklaşık yüzde 30'u sandık başına gitti.

Sonuçları açıklayan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, "Hayır" oyu verenlere kıyasla yaklaşık 400 bin kişinin "Evet" seçeneğine oy verdiğini söyledi.

Vucic basına verdiği demeçte, "Sırbistan vatandaşlarını tebrik ediyorum, Anayasa değişikliklerine oy verdiler, lehte ve aleyhte oy veren herkesi tebrik ediyorum" dedi.

Sırbistan'ın bağımsızlığını tanımadığı eski eyaleti Kosova'daki Sırp nüfusun, önceki seçimlerde olduğu gibi ülke genelindeki sandık merkezlerinde oy kullanmasına izin verilmedi, yalnızca Priştine'de oy kullanmalarına izin verildi. Sırbistan Devlet Seçim Komisyonu cumartesi akşamı yaptığı açıklamada, Kosovalı Sırpların Sırbistan'ın diğer bölgelerindeki dört kasabada oy kullanmasına izin verileceğini bildirdi.

Referandumdaki en önemli değişikliklerden bazıları gelecekte yargıç ve savcıların nasıl seçileceğiyle ilgili. Parlamento artık yalnızca Yüksek Devlet Savcısı’nı ve 15 Anayasa Mahkemesi yargıcından beşini seçecek. Diğer tüm yargıç ve savcılar iki yargı konseyi tarafından seçilecek.

Her konseyin dört üyesi, parlamento tarafından seçilen, “önde gelen avukatlar”dan oluşacak. Şu andaki sistemden farklı olarak, adalet bakanı sadece savcılık kurulunun üyesi olacak, parlamento temsilcileri ise artık her iki konseyin de üyesi olmayacak.

Uzmanlar, değişikliklerin gerekli bir adım olsa da Sırp yargısının siyasi etkiden bağımsız olacağını garanti etmeye yeterli olmadığını söyledi.

Çoğu muhalefet partisi ve bazı profesyoneller, neredeyse hiç muhalefet partisinin bulunmadığı parlamentonun değişiklikleri kabul etmekte yeterli meşruiyete sahip olmadığını söyleyerek, referandumda “Hayır” oyu verilmesini istedi. Muhalefet yargı üzerinde hâlâ gerçek bir siyasi etki olasılığının olduğu konusunda ısrar ediyor.
Kaynak: Balkan Insgiht

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın