Dünya

Şans eseri bulunan fotoğraflardaki samimiyet

Moldovalı bir film yapımcısı ve fotoğrafçı Victor Galușca, 2016 yılında bir “hazine” keşfetti. 1950'lerden 1970'lere kadar eski Sovyet cumhuriyeti Moldova’daki köy yaşamını belgeleyen ve o tarihlerde köyde yaşayan Moldovalı bir fotoğrafçının çektiği tam 4.000 negatifi bulmuştu.

Galușca o zamanlar Moldova’nın ana film enstitüsünde öğrenciydi ve ülkede nüfusun azalması nedeniyle içi boşaltılan birçok köye odaklanan son projesi üzerinde çalışıyordu.

Kuzey Moldova'daki Roșietici köyünde, Galușca o gün terk edilmiş bir eve girdi ve çöp kutusuna atılmış fotoğrafları fark etti. Daha sonra tavan arasında dev bir negatif deposunu buldu.

Siyah beyaz fotoğrafların hepsi, yerel bir kolektif çiftliğinde yaşayan, çevre köylere de pasaport için fotoğraflar veya başka diğer fotoğraflar çekerek geçimini sağlamış, evin eski sahibi Zaharia Cușnir'in çalışmalarıydı. Çuşnir 1993 yılında ölmüştü.

Cușnir, Sovyet yapımı Lyubitel marka fotoğraf makinesiyle kasabadan kasabaya bisikletle geziyordu, köylülerin kişisel çekimleriyle ve hayatlarındaki, kutlamalar, düğünler ve bazen de cenazeler gibi özel anları çekerek para kazanıyordu.

 

 

Galușca, "Bu fotoğraflarda yakalamayı başardığı şey, fotoğrafçıya bakan insanların samimiyetiydi" dedi.

Moldova, komünizmin çöküşünden bu yana, nüfusunun yaklaşık üçte birini toplu göç ve düşük doğum oranlarından ötürü kaybetti. Köylerde kalanların büyük bir çoğunluğu yaşlılar ve muhtemelen kalan yıllarını da orada geçirecekler.

Galușca ve üç meslektaşı, fotoğraflar için bir web sitesi ve Facebook/Instagram sayfaları oluşturdu. O zamandan beri düzinelerce insan fotoğraflardaki insanların ya arkadaşları ya akrabaları veya eski komşuları olarak hatırladı ve böylelikle Galușca'nın veritabanı için daha fazla ayrıntı sağlandı.

 

 

 

Bu yaz Galușca ve ortağı Nadejda Cervinskaya, Cușnir'in fotoğrafları çektiği köylerde birer açık hava sergisi düzenlemeyi planlıyor.

Galușca, "Zaharia'nın fotoğraflandığı yerleri tam olarak bulmak istiyorum. Fotoğrafları oraya koymak istiyorum ki insanlar aynı yerde gelip yürüyebilsin, zamanın farkını görebilsin” diyor.

 

 

Bkz. https://www.facebook.com/cusnirzaharia 

https://www.instagram.com/zahariacusnir/

Kaynak: The Washington Post

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın