Dünya

Rusya’ya yeni yaptırımlar yoldayken Rusya’nın kışa kadar savaşı sürdüreceği uyarısı yapıldı

G7 zirvesine bağlanan Zelenski Rusların savaşı bu kışa kadar uzatmak istediklerine inandığını kaydetti.

G7 liderleri, Ukrayna'ya yönelik güvenlik taahhütlerini artırma sözü verdikleri için Rusya'nın silah endüstrisi için teknoloji ithal etme kabiliyetine yeni yaptırımlar uygulayacaklarını açıkladı.

Yedi gelişmiş ekonomiden oluşan grup, "Rusya'nın kilit endüstriyel girdilere, hizmetlere ve teknolojilere erişimini daha da kısıtlamak için hedeflenen yaptırımları uyumlu hale getireceklerini ve genişleteceklerini" belirtti. 

G7 ayrıca, Ukrayna'da işlenen savaş suçlarından sorumlu Ruslara ve "Ukrayna tahılını çalıp ihraç ederek" "küresel gıda güvensizliğini" şiddetlendirenlere hedefli yaptırımlar uygulayacağını söyledi. 

G7 zirvesine bağlanan Zelenski Rusların savaşı bu kışa kadar uzatmak istediklerine inandığını kaydetti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymir Zelenski, G7 liderlerini, Rusya'nın Ukrayna'daki konumunu sağlamlaştırmayı amaçladığını ve bu kış yeni silah teslimatı çağrılarını yineleyerek yeni bir saldırı başlatacağı konusunda uyardı. Zelenski, liderlere video bağlantısıyla yaptığı açıklamada, Rusların savaşı bu kışa kadar uzatmak istediklerine inandığını kaydetti.

NATO yetkilileri, Rusya'nın önümüzdeki aylarda bir noktada saldırısını durdurmasını ve ordusunu yeni bir saldırı için yeniden gruplandırmasını bekliyor. Böyle bir taktik, Moskova'nın Nisan ayında Kiev'e yönelik başarısız bir saldırıdan geri çekilmesini, yalnızca bu birlikleri ve teçhizatı doğu Ukrayna'ya yeniden konuşlandırmasının bir tekrarı olacak.

G7 ülkeleri, Rusya'ya karşı savaşlarında "Ukrayna hükümetini ve halkını destekleme konusundaki sarsılmaz taahhütlerini" yeniden teyit ettiklerini ve "gerektiği sürece Ukrayna'nın yanında durma" sözü verdiklerini söyledi. Ayrıca, Ukrayna'ya "kendini savunmasına, özgür ve demokratik geleceğini güvence altına almasına ve gelecekteki Rus saldırganlığını caydırmasına" yardımcı olmak için "sürekli güvenlik taahhütleri" sunmaya hazır olduklarını da vurguladılar.

ABD Ukrayna'ya gelişmiş karadan havaya füze sistemi satın almayı planlıyor

Batılı liderler son haftalarda Ukrayna'nın müttefiklerinin ülkeye desteklerini sürdürmeleri gerektiği yönündeki uyarılarını artırdılar. Kiev'e uzun vadeli askeri destek sağlama çabalarının bir parçası olarak, ABD Başkanı Joe Biden, bu hafta, duruma aşina bir kişiye göre, ABD'nin Ukrayna için NASAMS'ın (ABD-Norveç üretimi, National/Norwegian Advanced Surface to Air Missile System, Ulusal/Norveç Gelişmiş Karadan Havaya Füze Sistemi) gelişmiş orta ila uzun menzilli karadan havaya füze sistemi satın alacağını duyurmaya hazırlanıyor. ABD'nin bu hafta açıklanması muhtemel diğer güvenlik yardımları arasında ek topçu mühimmatı ve karşı batarya radarları yer alıyor. 

Batı'nın Ukrayna'ya verdiği destek, savaş değiştikçe uyum sağladı. Açılış haftalarında, taşınabilir tanksavar ve uçaksavar füzelerinin ilk tedariki, ilk Rus yıldırım saldırısını köreltmenin anahtarıydı. Son aylarda, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki daha yıpratıcı stratejisine karşı koymak için daha uzun menzilli, ağır silahlar kullanıldı. Zelenski, Batı silahlarının daha fazla ve daha hızlı tedarik edilmemesi durumunda, Ukrayna'nın son haftalarda kaybettiği toprakları yeniden ele geçirmek için doğuda karşı saldırılar başlatamayacağı konusunda uyardı. 

Zelenski'nin genelkurmay başkanı Andriy Yermak, pazartesi günü sosyal medyada yaptığı açıklamada, "[G7] liderleri, Ukrayna'ya mali, insani, askeri ve diplomatik desteğin yanı sıra güvenlik sağlamak için uzun vadeli taahhütlerde bulunacaklar" dedi. 

G7 ayrıca, petrol fiyatında önerilen bir üst sınır ve Rusya’nın altın ihracatına yönelik yaptırımlar da dahil olmak üzere Rusya'ya yönelik yeni cezaları tartışıyor. Liderler bugün, tahıl teslimatlarındaki kesintiler ve yükselen enerji fiyatları da gibi Ukrayna'daki savaşın daha geniş etkisini tartışmak üzere Hindistan, Güney Afrika ve Endonezya’nın da aralarında bulunduğu diğer ülkelerle bir araya gelecek.
Kaynak: Financial Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın