Dünya

Libya: Halife Hafter savaşta yenildi ama sandıkta iktidar arıyor 

Libya’da önümüzdeki aralık ayında yapılacak milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimi için cumhurbaşkanı adaylarından biri de Halife Hafter… 

Libya’da önümüzdeki aralık ayında yapılacak milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimi için cumhurbaşkanı adaylarından biri de Halife Hafter… 

Doğu Libyalı komutan Halife Haftar, çarşamba günü olası cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmak için askeri görevinden üç aylığına ayrılacağını söyledi.

Son on yılını genellikle Libya'da askeri operasyonlara liderlik ederek geçiren Hafter, geçen sene Türkiye’nin desteği ile Libya’daki BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerine yenilmiş olmakla birlikte sandıktan iktidar olarak çıkmayı umuyor.

77 yaşındaki Hafter Libya’nın uzun süreli diktatörü Muammer Kaddafi'nin 2011'de devrilmesi ve öldürülmesinin ardından kaosa giren Libya'da tartışmalı ama kilit bir oyuncu oldu.

Askeri gücü ile Libya’nın bir kısmını kontrol eden Hafter, 2019'da başkent Trablus'u ele geçirmek için harekete geçti.

Başkentin güney eteklerinde aylarca süren çarpışmalardan sonra Türkiye tarafından desteklenen UMH yanlısı güçler, Hafter’in Haziran 2020'de geri çekilmesini sağladı.

Hafter halka kendisini Libya'yı "teröristlerden ve paralı askerlerden" kurtaracak adam olarak sunsa da rakipleri kendisini yeni bir Kuzey Afrika diktatörü olmaya hazırlanmakla ve bu amaçla darbeler planlamakla suçluyor.

Başkenti alamayan Hafter'in kampı ve UMH, Ekim 2020'de Birleşmiş Milletler desteği ile resmi bir ateşkes anlaşması imzaladı.

Ateşkesle aralık ayında yapılacak yasama ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlama yetkisine sahip bir geçiş hükümeti mart ayında göreve başladı.

Parlamento başkanı Aguila Saleh bu ayın başlarında cumhurbaşkanlığı seçimini düzenleyen yasayı onayladı, ancak Saleh’in Hafter'i desteklemek için yasada Hafter lehine değişiklik yaptığı eleştirileri artıyor.

Saleh’in Hafter'in mevcut pozisyonlarını riske atmadan göreve gelmesine izin verecek şekilde bir yasa tasarladığı belirtiliyor. 

Yeni yasaya göre yetkililer seçimden üç ay önce istifa edip kazanmadıkları takdirde görevlerine dönebilecek.

Az sayıda milletvekilinin katılımıyla yapılan oylamada kabul edilen yasal değişiklik, 2014 yılında seçilen ve kısa süre sonra birbiriyle çatışan gruplara ayrılan parlamentonun bütünü tarafından henüz oylanmadı. BM diyalog forumunun taleplerine göre yeni seçim yasasının parlamento tarafından onaylanması gerekiyor.

Libya Danıştay Yüksek Konseyi, yeni seçim yasasını reddederek, bu yasa altında herhangi bir oylamanın yasadışı olduğunu duyurdu. 

Kaynak: Reuters

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın