Dünya

İsrail’deki petrol sızıntısının araştırılmasına yönelik gizlilik kararı tepki çekti

İsrail hükümeti pazartesi günü, İsrail'in 100 millik kıyı şeridinde onlarca ton katranın denize akması, ekosistemlere ve yaban hayatına geri dönüşü olmayan zararlara neden olabilecek eşi görülmemiş petrol sızıntısı ile ilgili olarak yürütülen İsrail-Avrupa ortak soruşturmasında gizlilik kararı verdi.

İsrail Doğa ve Parklar Kurumu, açık denizdeki petrol sızıntısını ülke tarihindeki "en ciddi ekolojik felaketlerden biri" olarak nitelendirdi ve temizliğin yıllar olmasa da aylar sürebileceğini tahmin etti.

Greenpeace İsrail Direktörü Jonathan Aikhenbaum, soruşturmanın ayrıntılarına ilişkin gizlilik emri koymaya yönelik alışılmadık karar hakkında, "Çevre Koruma Bakanlığı'nın kritik bilgileri halktan gizlemesi komplo teorilerinin yaratılmasına yol açabilecek ancak Greenpeace, diğer çevre kuruluşları, akademisyenler ve birçok İsrailli konuyu çok yakından takip ediyor, bu nedenle günün sonunda gerçek ortaya çıkacak” dedi.

Yetkililer perşembe günü, İsrail'in güneyindeki Nitzanim sahilinde genç bir yüzgeç balinasının siyah katranı yuttuktan sonra öldüğünü bildirdi. Altı yavru deniz kaplumbağası da katran zehirlenmesinden öldü, diğer altı kaplumbağa ise rehabilite ediliyor.

İsrail Doğa ve Parklar İdaresi Ulusal Deniz Kaplumbağası Kurtarma Merkezi'nin yöneticisi Yaniv Levy, "Kaplumbağalarla ilgilenmeseydik hiçbiri yaşamazdı. Hepsi başlarının her tarafına ve vücutlarının büyük bir kısmına katranla bulanmış halde geldi. Gözlerinde, ağızlarında, burun deliklerinde ve sindirim sistemlerinde katran vardı. Bulaşan katranın % 99'unu kaldırmayı başardık" dedi.

Hafta sonu boyunca binlerce gönüllü plajların temizlenmesine yardım etti. Doğa ve Parklar İdaresi, "Sağlığın korunması için uygun koruyucu ekipmanların kullanılmasını ve [kalıntıların] uygun bir alana düzenli bir şekilde tahliyesini gerektirdiğini" söyleyerek insanları bölgeden uzak durmaya çağırdı.

Hükümet ayrıca halka İsrail'in plajlarının tamamını bir sonraki duyuruya kadar yüzme, spor ve eğlence için kullanmamalarını tavsiye etti.

Uzmanlar, katran kirliliğinin havada ve içme suyunda emilebilen görünmez parçacıklara dönüşebileceği konusunda uyardı, fakat sızıntıdan kaynaklanan uzun vadeli hasar hâlihazırda bilinmiyor.

Yerel bir televizyon kanalında konuşan, Hayfa Üniversitesi Deniz Bilimleri Bölümü Başkanı Ilana Berman-Frank, "Yüzeyde görülebileni temizlemeyi başarsalar bile, kirliliğin büyük bir kısmı denizin dibine çökebilir… Enerji kullanım şeklimiz değişmeli" dedi.

Greenpeace İsrail Direktörü Jonathan Aikhenbaum, petrol sızıntısının “eşsiz mercan kayalıklarının bulunduğu Eliat Körfezi ve Kızıl Deniz gibi deniz ve kara ekosistemlerini tehdit ettiği'ni ve "petrol ve gaz altyapısına yoğun bir şekilde yatırım yapan İsrail hükümetine bir uyarı verdiği"ni söyledi. 

Kaynak: Haaretz-AP

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın