İsrail, yaklaşık 60 saattir Suriye’ye neredeyse aralıksız bomba yağdırdı. Şam kenti ve çevresinde dün gece dört saat süren bir dizi hava saldırısı yaptı.
İsrail ordusu tarihindeki en büyük hava saldırılarını gerçekleştirdiğini bildirirken, Şam dışında ülkenin kuzeyini de hava saldırısı düzenledi.
Qamishli'de bir askeri hava üssü İsrail tarafından yok edildi. İsrail’in Suriye’nin kıyı kesimlerindeki donanma gemilerini ve Lazkiye'de bir Suriye filosunu olduğu gibi yerle bir ettiği bildirildi. İsrail Şam'ın sadece 180 km kuzeyindeki Humus şehrindeki bazı askeri üslere de saldırdı. Şam'da ise Mezzeh Havaalanı'nı hedef aldı.
İsrail ilk başlarda mühimmat depolarını ve silah üretim tesislerini hedeflediğini bildirirken artık Suriye'nin hava savunmasını, özellikle de hava kuvvetlerini hedef aldığı görülüyor.
Katar merkezli medya kuruluşu El Cezire, İsrail’in yeni yönetime, savunma kabiliyetinden, özellikle de hava savunmasından yoksun bir Suriye'yi bırakmak istediği yorumunu yaptı.
İsrail, güçlerinin Şam'a doğru ilerlediğini reddetti.
İsrail Ordu Radyosu, İsrail hava kuvvetlerinin Suriye'de başlattığı harekatın büyük bölümünü tamamladığını ve Suriye ordusunun askeri kapasitesinin yaklaşık yüzde 80'ini yok ettiğini bildirdi.
Ordu Radyosu, pazar gecesi operasyonun başlamasından bu yana İsrail ordusunun savaş uçaklarını, savaş helikopterlerini, karadan havaya füze bataryalarını, Scud ve seyir füzelerini, insansız hava araçlarını, silah depoları ile mühimmat üretim tesislerini ve İran'a bağlı ordu tesislerini imha ettiğini ve 15 füze botunu batırdığını belirtti.
Radyo, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde ateşkes hattının doğusundaki kara harekatının sürdüğünü bildirdi.
Beyaz Saray, İsrail'in Suriye ordusuna ve iddia edilen kimyasal silah hedeflerine yönelik saldırılarını ve Esad hükümetinin devrilmesinden sonra Golan Tepeleri'nde bir tampon bölge oluşturmasını onayladığını ifade etti.
Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan, İsrail'in müdahalesini kınadı ve İsrail’i Suriye'de Beşar Esad'ın devrilmesinden sonra oluşan kargaşayı istismar etmekle ve uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladı. Tampon bölge, 1973 Ortadoğu savaşından sonra kuruldu.
BM: Suriye'nin komşularının topraklarına tecavüz etmemesi gerektiğini vurguladı
Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, BM'nin Suriye'nin toprak bütünlüğünün ihlal edilmesine karşı olduğunu söyledi.
Dujarric'e İsrail'in komşusuna yönelik saldırıları soruldu. "Bu tür saldırılara karşıyız. Bunun Suriye için bir dönüm noktası olduğunu düşünüyorum. Komşuları tarafından Suriye topraklarına tecavüz etmek için kullanılmamalı" yanıtını verdi.
İsrail'in dünya çapında birçok ülke tarafından kınanan bir hamleyle Golan Tepeleri yakınlarındaki arazileri ele geçirmesi ile ilgili bir soruya cevaben Dujarric, BM'nin, İsrail'in 1967'de ele geçirdiği Suriye'ye ait Golan Tepeleri topraklarını işgal toprağı olarak gördüğünü söyledi.
Bu arada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, aleyhine açılan yolsuzluk davasında bugün Mahkeme'ye şahadet verdi. Netanyahu aleyhine İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçları nedeniyle uluslararası bir tutuklama emri de bulunuyor.
Beyaz Saray, İsrail'in Golan Tepeleri'nde bir tampon bölge oluşturmasını da onayladığını belirtti.
El Cezire analisti: İsrail, genişlemek için 'etrafındaki zayıflıklardan' yararlanıyor
El Cezire'nin kıdemli siyasi analisti Mervan Bishara, Binyamin Netanyahu'nun hükümetindeki birçok İsrailli bakanın, Suriye, Ürdün ve Lübnan'ın bazı bölgelerini "kendilerine vaat edilen 'Büyük İsrail'in" parçaları olarak algıladığını söyledi.
"Bu bölgeyi genişletmek için her bahaneden, her fırsattan yararlanıyorlar" dedi. "Gözlerini diktikleri bir şey bu ve sürekli olarak genişleyecekler ve etraflarındaki zayıflıklardan yararlanacaklar." yorumunu yaptı.
Kaynak: El Cezire
Yorumunuz