Dünya

Göçmen kaçakçılığındaki artışa rağmen tutuklanan kaçakçı sayısı çok düşük

FATF (Mali Eylem Görev Gücü) Kara Para Aklama ve Göçmen Kaçakçılığı’ndan Kaynaklanan Terörizmin Finansmanı Riskleri hakkında bir rapor yayımladı.

FATF (Mali Eylem Görev Gücü) Kara Para Aklama ve Göçmen Kaçakçılığı’ndan Kaynaklanan Terörizmin Finansmanı Riskleri hakkında bir rapor yayımladı.

Raporda, her yıl, doğal afetlerin, çatışmaların, zulüm veya yoksulluğun milyonlarca bireyi, daha iyi bir gelecek inşa etme umuduyla yasadışı olarak farklı bir ülkeye girmeye ittiğine ve birçok kişinin çoğu zaman tehlikeli yolculukları, önemli bir ücret karşılığında ulaşım sağlayan göçmen kaçakçıları aracılığıyla yaptıklarına dikkat çekildi. 

Göçmen kaçakçılığından elde edilen gelirlerin tam miktarı bilinmemekle birlikte yılda 10 milyar ABD Doları’nı aştığı tahmin ediliyor. 

Göçmen kaçakçılığındaki artışa rağmen tutuklanan kaçakçı sayısı çok düşük

FATF, son yıllarda göçmen kaçakçılığındaki artışa rağmen, tutuklanan kaçakçı sayısının çok düşük kaldığına dikkat çekti. 

Birçok ülke göçmen kaçakçılığını kara para aklama için 'yüksek riskli' bir suç olarak görmüyor

Raporda, birçok ülkenin göçmen kaçakçılığını kara para aklama için 'yüksek riskli' bir suç olarak görmediği ve çok az sayıda soruşturma veya kovuşturma başlatıldığı veya sonuçlandırıldığı uyarısı yapıldı. 

Kaçakçıların seyahat ve ilgili hizmetler sunan ‘seyahat acenteleri’ni sıklıkla kullandığı belirtilen raporda, göçmen kaçakçılarının perakende (örneğin gıda, bakkal, hırdavatçılar), toptan satış, araba galerileri, finansal aracılık hizmetleri, gıda tesisleri (restoranlar, lokantalar vb.), seyahat acenteleri, telefon hizmetleri, internet noktaları ve/veya internet kafeler, ulaşım şirketleri gibi yasal işletmeleri para aklamak amacıyla yararlandıkları kaydedildi. 

Bazen paravan kişileri ve çoğunlukla akrabalarından oluşan üçüncü tarafları, bu işletmelerde çalıştırmak için işe aldıkları ve kârlarını hem menşe ülkelerdeki hem de varış ülkesindeki gayrimenkullere, yüksek değerli mallara ve yasal işletmelere yatırabildikleri açıklandı. 

"Nakit, göçmen kaçakçıları için kraldır"

“Nakit, göçmen kaçakçıları için kraldır, ödemelerinin çoğunu nakit olarak alırlar ve bazen gelirlerini bir banka hesabına yatırmaktan kaçınırlar. Bunun yerine, parayı yaşam maliyetlerini finanse etmek veya bazı durumlarda uyuşturucu veya kumar alışkanlıklarına harcarlar” denilen FATF araştırmasında, göçmen kaçakçılarının genellikle yerel süpermarketler veya telefon mağazaları gibi küçük işletmeler üzerinden faaliyet gösteren ‘hawala’ olarak bilinen gayri resmi para transfer sistemi ile para transferi yaptığı, bankalardan veya para transferi hizmetlerinden kaçındıklarına dikkat çekildi.

Son yıllarda, kaçakçıların işe alım ve koordinasyonun sağlanmasında sosyal medya ve şifreli dijital iletişim hizmetlerini yaygın olarak kullanmaya başladığı, bunun kolluk kuvvetlerinin kaçakçıların faaliyetlerini tespit etmesi ve izlemesi için fırsatlar sunduğu da belirtildi.
Kaynak: FATF

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın