Dünya

G7’den 15 maddelik açıklama

G7 ülkeleri dışişleri bakanları ve Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi tarafından yapılan 15 maddelik ortak açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının küresel fiyat artışlarına yol açtığına ve küresel gıda güvenliğini tehdit ettiğine dikkat çekildi.

G7’yi oluşturan Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nin dışişleri bakanları ve Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi tarafından yapılan 15 maddelik ortak açıklamada, Rusya'nın 'haksız', 'kışkırtma yapılmaksızın' ve 'yasadışı' olarak Ukrayna'ya saldırdığı ve 'Belarus'un suç ortağı olduğu' ifade edildi. Ukrayna ile dayanışma göstermekte ve ülkeye destek vermekte kararlılık vurgulandı.

Tüm ortaklar Ukrayna'nın geleceğini yeniden inşa etmesine destek sağlamaya çağrıldı

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaşın, G7 ülkelerinin "egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlal ederek sınırları zorla yeniden çizme yönündeki açık girişimleri reddetme” kararlılığını bir kez daha teyit ettiği kaydedilen açıklamada, ”Tüm ortakları, Ukrayna'nın acil insani ve mali ihtiyaçlarını karşılamakta ve Ukrayna'nın geleceğini yeniden inşa etmesine destek sağlamaktaki çabalarımıza katılmaya çağırıyoruz” denildi.

Açıklamada, “Rusya'nın, Uluslararası Adalet Divanı'nın 16 Mart 2022 tarihli yasal olarak bağlayıcı kararına ve BM Genel Kurulu'nun ilgili kararlarına derhal uymaya ve askeri saldırganlığını durdurmaya, ateşkese ve birliklerini uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki Ukrayna topraklarının tamamından derhal ve koşulsuz olarak çekme çağrısı” yapıldı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının küresel fiyat artışlarına yol açtığına ve küresel gıda güvenliğini tehdit ettiğine dikkat çekildi

“Rusya tarafından kimyasal, biyolojik veya nükleer silahların veya ilgili malzemelerin kullanılmasına yönelik sorumsuz tehditler" kınandı ve "bu tür silahların herhangi bir şekilde kullanılmasının ciddi sonuçlarla karşılaşacağını yineliyoruz” vurgusu yapıldı. 

Açıklamada ayrıca Rusya'nın “Ukrayna'nın tarımsal ihracatını kısıtlayan tek taraflı eylemlerinin emtia piyasalarında dik fiyat artışları”na yol açtığına ve “küresel gıda güvenliğini tehdit ettiği”ne dikkat çekildi.

Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçlarına soruşturma desteği verilecek

“Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşından ve bunun küresel yansımalarından mustarip en savunmasız ülkeleri ve insanları koruma taahhüdümüzü bir kez daha teyit ediyoruz” denilirken, Ukrayna’da sivillere yönelik olarak Rusya tarafından “işlenen vahşet ve suçlardan sorumlu olanların hesap verebilirliğini sağlamak için soruşturma desteği, teknik uzmanlık, finansman ve diğer yardımları sağlama” taahhüdü verildi.

Moldova’daki Transdinyester bölgesini istikrarsızlaştırılmaya çalışıldığına vurgu yapıldı

G7 ülkeleri, “Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlık savaşını haklı çıkarmak ve desteklemek için kullandığı ve devam eden savaştaki sorumluluklarını örtbas etmek amacıyla ülke içinde ve dünya çapında kamuoyunu kasıtlı olarak manipüle etmeyi amaçlayan dezenformasyon da dahil olmak üzere bilgi manipülasyonu"nu kınadı ve bunun "sistematik olarak ifşa edileceği"ni belirtti. Açıklamada, Moldova'daki “Transdinyester bölgesini istikrarsızlaştırmaya yönelik” son girişimlere atıfta bulunularak, “Moldova'nın istikrarına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğimizi vurguluyoruz” denildi.

Rusya'nın ve Rusya'yı destekleyen Belarus’un yaptırımları atlatmasına engel olunmasının altı çizildi

Rusya’ya yönelik yaptırımların “Rusya'nın belirli bir bağımlılığı olan sektörleri de kapsayacak şekilde genişletileceği” vurgulanarak, “Bizimle aynı hizada olan ortaklarımızı takdir ediyoruz ve diğerlerini, Rusya'yı ve Rusya’yı destekleyen Belarus’u izole ederek savaşın maliyetini artırmaları için küresel ekonomiden yalıtacak önlemler almalarında ve yaptırımlardan kaçınmayı, yaptırımları atlatmayı ve yaptırımların yerini doldurmayı önleyerek çatışmanın maliyetini artırmak için adımlar atmalarında teşvik ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Rusya ve Belarus’taki “Bağımsız medyaya, sivil topluma, muhalefete ve vatandaşlara yönelik iç baskılar”a işaret edildi 

“Rus enerjisine olan bağımlılığımızın aşamalı olarak kaldırılması bağlamında enerji geçişini hızlandıracağız ve enerji verimliliğini artıracağız, böylece Rusya'ya döviz akışını istikrarlı bir şekilde azaltacağız ve Rusya'nın savaş makinelerini finanse etmesinde mevcut mali araçları kısıtlayacağız” vurgusu yapılan ortak açıklamada, Rusya ve Belarus'taki “Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını barışçıl bir şekilde onaylamadıklarını ifade eden bağımsız medyaya, sivil topluma, muhalefete ve vatandaşlara yönelik iç baskılar”a işaret edildi.

Son olarak, “Rusya'nın Ukrayna'daki nükleer madde ve tesislerin emniyet ve güvenliğini tehlikeye atan ve sonuç olarak insan hayatı ve çevre için ciddi riskler oluşturan eylemleri” kınandı.

Kaynak: ABD Dışişleri Bakanlığı

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın