Kıbrıs

Erdoğan-Biden görüşmesi hakkında sessizlik hakim

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden arasındaki NATO zirvesi sırasında yapılan görüşmelerde büyük bir ilerleme ilan edilmedi.

ABD Başkanı Joe Biden ve Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, pazartesi günkü ilk yüz yüze görüşmelerinden sonra iyimser görünmekle birlikte iki müttefik de Rus silahları, Suriye, Libya ve diğer meseleler konusunda büyük ilerlemeler olduğunu ilan etmedi.

Biden, Brüksel'deki görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Çoğu bire bir olmak üzere, olumlu ve verimli bir toplantı yaptık. Ekiplerimiz görüşmelerimize devam edecek ve Türkiye ve ABD ile gerçek bir ilerleme kaydedeceğimize eminim" dedi. 

Erdoğan, bir NATO zirvesinin oturum arasında verdiği demeçte Biden ile yaptığı görüşmeleri "verimli ve samimi" olarak nitelendirdi. "ABD-Türkiye ilişkilerinin çözülemeyecek hiçbir sorunu olmadığı"nı vurgulayan Erdoğan, "bizim için işbirliği alanlarının sorunlardan daha zengin ve daha büyük olduğunu düşünüyoruz” dedi. 

İyimser tavırlarına rağmen, iki lider de ülke arasındaki ilişkiyi tam olarak nasıl düzelteceklerine dair herhangi bir ayrıntı vermedi ne de NATO müttefikleri arasındaki gerilimi hafifletmeye yardımcı olacak adım attılar. 

Reuters yaptığı yorumda, ‘NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip Türkiye, Rus uçaksavar füzelerini satın alarak ve Suriye ve Libya'daki savaşlara müdahale ederek Batı askeri ittifakındaki müttefiklerini kızdırdı. Türkiye aynı zamanda Doğu Akdeniz'deki alanlarda Yunanistan ve Kıbrıs ile bir anlaşmazlık içinde’ ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Biden, Erdoğan'a karşı selefi Donald Trump'tan daha soğuk bir ton benimsedi. Biden, Türkiye'yi kızdıran bir pozisyon alarak 1915'teki Ermeni katliamını soykırım olarak hemen kabul etti ve Türkiye'nin insan hakları siciline yönelik eleştirilerini artırdı. Washington, Ankara'yı F-35 savaş uçağı programından çıkardı ve Türkiye'nin karadan havaya Rus S-400 füzelerini satın alması üzerine yaptırım uyguladı. 

Erdoğan'ın Türkiye'nin NATO'daki merkezi rolünü sergilemeyi umduğu alanlardan biri, ABD ve NATO güçlerinin önümüzdeki haftalarda Afganistan'da çekilmesinden sonra Ankara'nın Kabil Havaalanı'nı korumayı ve işletmeyi teklif etmesi. NATO Başkanı Jens Stoltenberg, Türkiye'nin bu konuda kilit bir rol oynayabileceğini, ancak pazartesi günü yapılacak zirvede bu konuda herhangi bir karar verilmediğini söyledi. 

NATO'daki ana liderler oturumuna girmeden önce Biden küçük bir grupla birlikte Erdoğan'la uzun uzun konuştu. 

Günün ilerleyen saatlerinde, iki lider ve yardımcıları, bir konferans masasında karşı karşıya otururken çoğunlukla sessizdiler ve odaya kısa bir süreliğine davet edilen gazetecilerin yönelttiği soruları görmezden geldiler. 

Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de görüştü. Ankara ve Paris, Suriye, Libya ve diğer meselelerin yanı sıra Macron'un İslamcı ayrılıkçılık olarak tanımladığı, Türkiye'nin eleştirilerine hedef olan konuda da anlaşmazlık yaşıyor. 

Macron daha sonra düzenlediği basın toplantısında, "Görüşmemiz sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya topraklarında faaliyet gösteren yabancı paralı askerlerin, yabancı milislerin bir an önce ülkeyi terk etmesini arzuladığını teyit etti’ dedi.
Kaynak: Reuters

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın