Dünya

En kötü küresel ısınma senaryosu gerçekleşiyor

Buzul tabakalarındaki erime, son otuz yılda o kadar hızlandı ki, şu anda bilim insanları tarafından öngörülen en kötü küresel ısınma senaryosu gerçekleşiyor.

Buzul tabakalarındaki erime, son otuz yılda o kadar hızlandı ki, şu anda bilim insanları tarafından öngörülen en kötü küresel ısınma senaryosu gerçekleşiyor.

Pazartesi günü bilimsel yayın Cryosphere'de yayınlanan bir araştırma sonucuna göre, 1994 ile 2017 yılları arasında toplam 28 trilyon metrik ton buz kaybedildi. İngiltere'deki Leeds Üniversitesi liderliğindeki araştırma ekibi, uydu verilerini kullanarak küresel buz kaybına ilişkin küresel bir araştırma yapan ilk ekip oldu.

Araştırmanın baş yazarı Dr. Thomas Slater yaptığı açıklamada, "Buz tabakaları şu anda Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli tarafından belirlenen en kötü iklim ısınma senaryoları ile uyumlu. İncelediğimiz her bölgede kayıp buz olmasına rağmen, Antarktika ve Grönland buz tabakalarındaki kayıplar en hızlı kayba uğrayan tabakalar” dedi.

Buz erimesi, küresel ısınmaya katkıda bulunur ve dolaylı olarak deniz seviyesinin yükselmesini etkiler, bu da kıyı topluluklarında sel riskini artırır. 

Dünyanın kuzey ve güney kutupları, gezegenin geri kalanından iki kat daha hızlı ısınıyor. Rekor bir sıcaklık yılı olan 2020'de, Kuzey Kutup Denizi buzu, yılın büyük bir bölümünde şimdiye kadarki en düşük seviyede geziniyordu.

Avrupa Uzay Ajansı'nın uydu ağından gelen bilgileri kullanan yeni araştırma, Dünya'nın 2017'de 1,3 trilyon ton buz kaybettiğini ve 1990'larda yıllık 0,8 trilyon metrik ton kayba göre kaybın hızlandığını ortaya çıkardı.

Leeds'in Kutupsal Gözlem ve Modelleme Merkezi'nde araştırmacı olarak çalışan Isobel Lawrence, "Arktik deniz buzunun en önemli rollerinden biri, güneş ışınımını uzaya geri yansıtmaktır, bu da Kuzey Kutbu'nun serin kalmasına yardımcı olmaktır. Deniz buzu küçüldükçe, okyanuslar ve atmosfer tarafından daha fazla güneş enerjisi emiliyor ve bu da Kuzey Kutbu'nun gezegendeki herhangi bir yerden daha hızlı ısınmasına neden oluyor" dedi.

Gezegendeki 215.000 dağ buzulunu da analiz eden araştırma, kayıpların yarısının dağ buzulları ve Grönland ve Antarktika buz tabakası da dahil olmak üzere karadaki buzdan kaynaklandığı sonucuna vardı. Bu kayıplar, küresel deniz seviyelerini tahminen 35 milimetre yükseltti.
Bkz. http://www.leeds.ac.uk/news/article/4756/global_ice_loss_increases_at_record_rate

https://www.the-cryosphere.net/about/news_and_press/2021-01-25_review-article-earths-ice-imbalance.html

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın