Dünya

‘Elon Musk'ın kurallarını kendisinin koyduğu bir uzay ekonomisi yaratmasına izin veriliyor'

Uzayda Elon Musk ve şirketi Starlink’in egemenliği Avrupa Uzay Ajansı’nın eleştirilerine hedef oldu.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Başkanı, Avrupa liderlerini Elon Musk'ın yeni uzay ekonomisine hükmetme tutkusunu kolaylaştırmakla eleştirdi ve koordineli eylem eksikliğinin milyarderin “kuralları kendisinin koyduğu” bir uzay ekonomisi yarattığı konusunda uyardı.

ESA'nın yeni Genel Müdürü Josef Aschbacher, Avrupa'nın Musk'ın Starlink uydu internet hizmetinin hızla genişlemesine yardım etmeye hazır olmasının, bölgedeki Avrupa şirketlerinin ticari potansiyelini gerçekleştirmesini engelleme riski taşıdığını söyledi.

'Avrupa hükümetlerinin Avrupalı sağlayıcılara adil bir pazarda rekabet etmeleri için eşit fırsatlar vermekte ortak çıkarları olmalıdır'

Financial Times ile yaptığı röportajda, "Uzay, frekanslar ve yörünge yuvaları açısından çok daha kısıtlayıcı olacak. Avrupa hükümetlerinin Avrupalı sağlayıcılara adil bir pazarda rekabet etmeleri için eşit fırsatlar vermekte ortak çıkarları olmalıdır” dedi.

Musk, ABD düzenleyicileri aracılığıyla şimdiden 30.000'den fazla uydu için onay aldı

Almanya kısa bir süre önce yaklaşık 40.000 uyduya Starlink spektrumu vermek üzere, veri taşınmasında kablosuz frekansların kullanımını koordine eden Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'ne (ITU) başvurdu. Musk, ABD düzenleyicileri aracılığıyla şimdiden 30.000'den fazla uydu için onay aldı.

Musk, bu yıl özel roket şirketi SpaceX'in Starlink'i genişletmek için 30 milyar dolara kadar harcamaya hazır olduğunu açıklamıştı.

'Dünyadaki aktif uyduların yarısına sahip bir kişi var. Kuralları Elon Musk koyuyor. Avrupa dahil dünyanın geri kalanı ise yeterince hızlı karşılık vermiyor'

Aschbacher, Musk'ın Starlink'inin büyüklüğüne düzenleyicilerin veya rakiplerin yetişmesinin zor olduğunu söyledi ve “Dünyadaki aktif uyduların yarısına sahip bir kişi var. Bu oldukça şaşırtıcı. Fiili olarak, kuralları O koyuyor. Avrupa dahil dünyanın geri kalanı ise yeterince hızlı karşılık vermiyor” yorumunu yaptı.

İngiltere’de de Starlink ve Birleşik Krallık hükümeti destekli OneWeb, kablo ile ulaşılması zor bölgelere geniş bant sağlamak için alçak dünya yörüngesinde (Low Earth Orbit/‘LEO’) yüzlerce ve hatta binlerce uydudan oluşan takımyıldızlar oluşturmakta acele içinde…

Çin hükümeti ve Amazon'un Kuiper Projesi de kendi LEO takımyıldızlarını başlatmayı planlıyor.

Düşen fırlatma maliyetleri ve daha ucuz uydular tarafından yönlendirilen yeni nesil uzay şirketleri de alçak dünya yörüngesinde dünya gözlemi gibi ticari hizmetler sunmayı hedefliyor.

Ticari uzayın potansiyelinden yararlanma telaşı, yeni ticari hizmetlerin verileceği, yerden 2.000 km'ye kadar olan bir bölge olan alçak dünya yörüngesi için küresel bir uzay trafiği yönetim sisteminin yokluğu konusundaki endişeleri körükledi.

Geçen yıl, Uydu Endüstrisi Birliği, 2029 yılına kadar yörüngede 100.000'den fazla ticari uzay aracı olabileceğini tahmin etti.

Aschbacher'in endişeleri, alanın güvenli kullanımını sağlamak için yeni kurallara ihtiyaç olduğunu söyleyen Lüksemburg ekonomi bakanı Franz Fayot tarafından da dile getirildi. 

Lüksemburg'daki Yeni Uzay konferansının oturum arasında konuşan Franz Fayot, “Elon Musk gibi uyduları ve uydu takımyıldızlarını ve Tesla'ları yörüngeye fırlatan insanlar var. Ortak kurallar koymamız gerekiyor. Kolonizasyon ya da tamamen kuralsız bir alanda bir şeyler yapmak bile bir endişe kaynağıdır” demişti.

Starlink, yorum talebine yanıt vermedi.

Avrupa'nın uydu sektörü, televizyon iletimi gibi hizmetler sağlamak için çok daha az sayıda, pahalı, yüksek yörüngeli uydularla geleneksel operatörlerin egemenliğindedir.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği radyo frekanslarını koordine etse de, uyduların fırlatılmasını kontrol eden kapsamlı bir uluslararası otorite veya düzenleyici yoktur. 

Korkulardan biri, yörüngeler aşırı kalabalıklaştıkça, katastrofik miktarlarda enkaz oluşturabilecek çarpışma riskinin artmasıdır. Uzay çöplüğü zaten şu an için de önemli bir tehlikedir.

SpaceX roket şirketi her ay 100'den fazla uydu fırlattı ve şu anda bu uyduların 2.000'e yakını alçak dünya yörüngesindedir

Elon Musk, şirketinin genişleme hızından dolayı astronomlar ve rakipleri tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. Bu yıl, SpaceX roket şirketi her ay 100'den fazla uydu fırlattı ve şu anda bu uyduların 2.000'e yakını alçak dünya yörüngesindedir.

Amerikan Astronomi Derneği'nin bir raporuna göre, gökbilimciler çok sayıda uydunun yer tabanlı teleskopları engelleyeceğinden ve "dünya çapındaki yıldız gözlemcileri için gece gökyüzünün görünümünü etkileyebileceğinden" endişe ediyor.

"Uyduları yörüngeye koyduğu hızda, o yörünge düzlemlerine de neredeyse sahip oluyor çünkü oraya kimse giremez. Elon Musk uzayda bir Musk egemenliği yaratıyor"

Uzaydaki nesneleri izleyen NORSS'un kurucusu Ralph Dinsley, Musk'ın kendi uydularını üretmesinin ve SpaceX ile fırlatabilmesinin, en çok talep olan yörünge düzlemlerini [Dönen bir cismin yörüngesinin içinde bulunduğu geometrik düzlemdir] işgal etmek için rakiplerinden daha hızlı hareket edebileceği anlamına geldiğini söyledi. “Uyduları yörüngeye koyduğu hızda, o yörünge düzlemlerine de neredeyse sahip oluyor çünkü oraya kimse giremez. Elon Musk uzayda bir Musk egemenliği yaratıyor.”

Aschbacher, ABD hükümetinin bir parçası olarak ABD düzenleyicilerinin “yalnızca ekonomiyi [uzay ekonomisini] değil, aynı zamanda belirli ekonomik sektörlerin belirli egemenliğini geliştirmekle ilgilendiğinin açık olduğu”nu söyledi ve bunun “çok güçlü" bir şekilde gerçekleştiği uyarısını yaptı.
Kaynak: Financial Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın