Dünya

Dünya ticareti son 20 yıldaki en yüksek artışı kaydetti

Dünya ticaret akışı yaz aylarında tekrar güçlü bir şekilde sıçrama gördü. Hava ve deniz taşımacılığı kanallarının yeniden açılması ve alışveriş ürünlerine olan talebin artmasıyla birlikte dünya ticareti son 20 yılın en önemli artışını kaydetti. Ticaretteki hareketlilik devam ediyor.

Dünya ticaret akışı yaz aylarında tekrar güçlü bir şekilde sıçrama gördü. Hava ve deniz taşımacılığı kanallarının yeniden açılması ve alışveriş ürünlerine olan talebin artmasıyla birlikte dünya ticareti son 20 yılın en önemli artışını kaydetti.

Toparlanma, ihracat payını artıran ve Eylül ayında ticaret hacimlerini 2019'un sonuna göre sadece % 2'nin altında bırakan Çin tarafından yönetildi. 

CPB Hollanda Finansal Kapsam Değerlendirme Bürosu, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Nisan-Haziran aylarını kapsayan ikinci çeyrekte dünya ticaretinin % 12,2 düştüğünü, Eylül ayında ise ikinci çeyreğe göre ticaretin % 12,5 arttığını bildirdi. Bu, 2000 yılından bu yana kaydedilen en önemli artıştı. 

Almanya'daki Leibniz Finansal Analiz Enstitüsü ile Taşımacılık Ekonomisi ve Lojistik Enstitüsü tarafından derlenen, konteyner sahası ziyaretçilerine ilişkin yapılan değerlendirmelerin yanı sıra, dünyanın dört bir yanındaki fabrikalardaki satın alma yöneticileri ile yapılan anketler ihracat siparişlerinde artışın devam ettiğini gösteriyor.

Leibniz Enstitüsü ekonomi direktörü Torsten Schmidt, "Corona felaketinden kaynaklanan birincil sarsıntı aşılmış gibi görünüyor" dedi.

Hollanda merkezli CPB'nin rakamları, Çin'den ve Asya'daki farklı uluslararası lokasyonlardan yapılan ihracatın Eylül ayında pandemi öncesi aralıkları çoktan aşmasına karşın, Avrupa bölgesinden yapılan ihracatın % 2.6 ve ABD'den yapılan ihracatın yaklaşık % 9 düştüğünü gösteriyor.

İsviçre bankası UBS’in ekonomistleri ise, Temmuz ayı itibarıyla Çin’in dünya ihracatındaki payının % 11 arttığını, ABD’nin payının % 4, Fransa’nın payının ise % 12 düştüğünü tahmin ediyor.

Dünya ticaret akışlarındaki toparlanma, önceki durgunluklardan daha hızlı olacak gibi görünüyor. 

Dünya çapındaki 2008 Küresel Ekonomik Kriz’in ardından, ticari akışların kriz öncesi boyuta geri dönmesi kabaca iki yıl sürdü. 

Salgın sonuna yaklaşılması umuduyla yaşanan hızlı toparlanmanın, hanehalklarının hükümetlerin sağladığı COVID-19 desteği ile ithal ürünler satın almaya devam etmesi sayesinde üretimin ve ticaretin hızla kriz öncesi aralıklara geri dönmesi ile açıklanıyor. Bununla birlikte, restorasyon, virüsü kontrol altına almaya yönelik güvenlik önlemleri nedeniyle kapatılan sektörler için durgun oldu. 

Dünya Ticaret Grubu geçen hafta, ticaret akışlarındaki restorasyonun devam etme olasılığının daha yüksek olduğunu açıkladı. 

Kaynak: Wall Street Journal

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın