Dünya

COVID-19 aşısının sırayla kimlere yapılacağı tartışılıyor

COVID-19'a önlem olarak yapılacak aşıların nasıl bir sıralamayla, kimlere yapılması gerektiği tartışılıyor. Piyasayı ayakta tutacak şekilde aşılama yapılmasını öngören ABD diğer ülkelerden ayrılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği şekilde, aralarında Fransa'nın da bulunduğu bir dizi gelişmiş zengin ülke, aşıları önce huzurevi sakinleri ve huzurevlerinde çalışan işçiler, ardından yaşlılar ve sağlık çalışanları, sonra sırasıyla 50 yaş üstü, işleri nedeniyle kendilerini riske atanlar, tıbbi açıdan yüksek riskli insanlar, yoksullar ve en son olarak nüfusun geri kalanına yapmayı planlıyor.

ABD’de ise aşıların öncelikli olarak kimlere yapılacağına her eyalet kendisi karar verecek fakat ABD’de temel kriter piyasayı ayakta tutacak şekilde aşıları yapmak.

ABD'de, Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri (NASEM), önceliği ön saflardaki sağlık çalışanlarına, ardından sağlık görevlileri, polis ve itfaiyecilere veren 200 sayfadan uzun bir rapor hazırladı. Daha sonra, yaşları ne olursa olsun, iki veya daha fazla altta yatan hastalığı olan insanlar (kanser, obezite ve diyabet gibi), ardından huzurevlerindeki iki milyon insan gelecek. Ülkeyi çalışır durumda tutmak için bir sonraki aşamada, ülkeyi ayakta tutan "kritik" çalışanlara öncelik verilecek: Öğretmenler, mezbahalardan süpermarketlere kadar Amerikalıları besleyen işçiler, otobüs ve tren kullananlar, eczacılar, sipariş götürenler veya posta ve paket teslim edenler bu grupta yer alıyor. Listedeki bir sonraki sırada, sadece bir hastalığı olan insanlar, evsizler, mahkumlar ve diğer 65 yaş üstü insanlar geliyor. Ardından şiddetli hastalık riski daha düşük ancak virüsün başlıca yayıcıları konumunda olan genç yetişkinler ve öğrenciler gelecek.

NASEM’inki sadece bir teklif. ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri (CDC) Salı gününe kadar kendi uzman komitelerinin görüşünü bekliyor.

Kaynak: France 24
 

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın