Dünya

Çin’in tarımdaki başarısı ve küçük Asya ülkeleri KKTC’ye örnek olabilir

Çin'de hem biyoteknoloji hem de bilgi teknolojisi kullanılarak tarımsal üretim ve satışlar kolaylaştırıldı.

Dünya için felaket bir yıl olan 2020'de, doğrudan yabancı yatırım girişi açısından Çin'in lider ülke olması dikkat çekiyor. 

Çin’e akan yabancı yatırım rekor bir hızla artmaya devam ediyor. Bu yılın ilk çeyreğinde doğrudan yabancı yatırım % 39,9 artarak 46,74 milyar dolara ulaştı. 

Geçen yılın yatırımcıların bir yere yatırım yapmak için hiç acele etmedikleri bir yıl olduğu ve pandemi nedeniyle 1999'dan beri dünyada hiç bu kadar az yatırım yapılan bir yıl olmadığı düşünülürse Çin’in başarısı büyük bir başarı…

Pekin aşırı yoksulluğu tarımsal üretimi teşvik ederek yendi
Çin, 160'tan fazla ülke ile bilimsel ve teknik işbirliği kurdu. Çin'deki hangi endüstrilerin yatırım için kârlı olduğuna bakıldığında, beklenmedik bir alan olarak tarım öne çıkıyor. 

Pekin bu kış "aşırı yoksulluğu" yenmesini ücra köylere kadar her yerde tarımı teşvik etmesine borçlu. 

Yoksulluğa karşı zafer sağlamak için Çin devleti köylülere tohum, fide ve diğer hammaddeleri sağladı ve aynı zamanda tarımsal ürünlerin hızla pazarlara girmesini kolaylaştırdı. Hem biyoteknoloji hem de bilgi teknolojisi kullanılarak üretim ve satışlar kolaylaştırıldı.

Tarımsal üretimle yoksulluk karşısında elde edilen zafer, Çin kırsalının daha fazla para kazanmasını, yani ekonomide ürünlerine talebin arttığı bir kesiminin oluşmasını sağladı.

Ancak tarımda Çin farklı bir yol izledi. Görünen o ki, Çin’in milyarlarca dolara devasa fabrikalar inşa etmekten gurur duyduğu dönem geride kaldı. 

Büyük fabrikalar yerine tarımsal ürünlerin paketlenmesi ve işlenmesi için yüzlerce küçük işletme kuruldu.

Tabii ki, mega fabrikalardan bile daha görkemli alanlar var. Örneğin, uzay. Çin, uzay istasyonu "Sky River"ın [Tianhe] inşasına yeni başladı ve 2024’ten önce faaliyete geçecek. Ancak uzay bir yatırım alanı olarak, çevresinde yeni projelerin ortaya çıkmasını hemen tetiklemez.

Mutlak ve şaşırtıcı bir ihtişam istiyorsanız, o zaman uzayı bir kenara bırakıp Çin anakarasında ne olduğuna dikkat etmeniz gerekir. 

Örneğin Avrupalılar, Avrupa ekonomisini ve toplumları tahrip eden karantinalardan hâlâ çıkamamışken, Çin kendi virüs salgınını tam olarak nasıl yendi?

Çin'in salgınla mücadelesinde asıl rolü Wuhan'daki ve komşu bölgelerdeki bahar karantinaları oynamadı. Karantinalardan daha önemlisi her kişinin tıbbi geçmişinin görülebildiği ve aynı zamanda temasların da izlendiği QR kodları sistemidir. QR kodları geçen yıl Çin’de 60 milyar kez kullanıldı.

Buna ek olarak, nitelikli bir doktorun herhangi bir mesafeden meslektaşları ile görüşmek ve hastalarını takip etmek için video kameralar kullandığı, hastanelerin karantina bölümlerinde "sanal hastane" teknolojisi geliştirilmiştir. Bu tür eylemleri teknik olarak mümkün kılan birleşik sistem, Çinlilerin gezegende 5G teknolojisini kullanan ilk ülke olması sayesinde kuruldu.

Genel olarak, Çin'deki mevcut yatırım akışının temelini "teknoloji" oluşturuyor. 

Bir yıl önce, hatta pandemiden önce, ülke, özellikle yüksek teknoloji endüstrilerini teşvik etmek üzere yabancılar için yeni yatırım kuralları belirledi.

Milyonlarca Çinlinin en yeni ve teknolojik olarak en gelişmiş ürünlere olan takıntısı muhtemelen yirmi yaşında. 20 yılda Çin’in teknoloji alanındaki başarılarındaki ölçüsüz gururu, yapay olarak enjekte edilen bir aşağılık kompleksi ile birleştirilmiştir. 

Özellikle, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki birçok yayın, Çin'in eski tek süper güç olarak ABD’yi solladığını uzun zamandır söylüyor. Bununla birlikte, Çin Bilimler Akademisi tarafından hazırlanan "Bilim yapısının haritası-2021" başlıklı rapor tam tersi bir yaklaşımı ortaya koydu: ABD hâlâ lider ülke ve Çin'in ABD’ye yetişmesi gerekiyor.

Asya'daki küçük ada devletlerine yatırım yapmak çok daha kârlı

Rapora göre Amerikalılar tıp, biyoteknoloji, sosyal bilimler, ekonomi ve iş araştırmalarında hâlâ lider ülke. Buna karşılık Çin nanoteknoloji, mühendislik, telekomünikasyon ve yapay zeka alanlarında liderliği ele geçirdi. 

Çin'de bilimsel ve teknolojik alanda yabancı yatırımın doğrudan yapılması artık çok kârlıdır çünkü lider ülkelere yatırım yapmak güvenli bir iştir. Ancak, gerçekten liderlik isteyen bir adaya yatırım yapmak çok daha yüksek kârlar vadeder.

Küçük Asya ülkelerinin kalkınma deneyimine dikkat edin, küçük bir devletin yabancı yatırımların yardımıyla nasıl çok hızlı büyüyerek zenginleşebileceği ve teknolojik olarak nasıl gelişmiş hale geleceğinin en iyi örneklerini küçük ada devletleri ortaya koyuyor. 

Kaynak: Dmitry Kosyrev, RIA Novosti, 06.05.2021
Makalenin ayrıntıları için RIA Novosti okuyabilirsiniz.

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın