Dünya

Bulaş hızına rağmen Omicron vakalarında tedavi süreci daha hafif seyrediyor 

Güney Afrika'daki doktorlar ve bilim insanları, ilk hastane verilerine dayanarak, Omicron varyantının önceki dalgalara göre daha az ciddi hastalığa yol açabileceğini kaydetti.

Güney Afrika'daki doktorlar ve bilim insanları ilk hastane verilerine dayanarak Omicron Corona virüs varyantının önceki dalgalara göre daha az ciddi hastalığa yol açabileceğini kaydetti. Bununla birlikte bilim insanları daha yüksek bulaş oranlarının hastaneleri bunaltabileceği konusunda uyardı.

Güney Afrika'nın başkenti Pretoria'da salgının merkez üssü olan Steve Biko ve Tshwane Bölge Hastane Kompleksi'nden alınan erken veriler, 2 Aralık'ta Covid koğuşunda bulunan ve tümü aşısız olan 42 hastadan sadece 9'unun oksijen verilerek virüs tedavisi gördüğünü gösterdi.

Hastaların geri kalanının testi pozitif olsa da asemptomatikler ve başka koşullardan ötürü tedavi görüyorlar.

Güney Afrika Tıbbi Araştırma Konseyi direktörü ve Steve Biko hastanesinde bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Fareed Abdullah, son 18 ayda herhangi bir zamanda bir Covid koğuşuna girildiğinde duvar prizlerine bağlı oksijen tüplerinin  ve vantilatörlerden çıkan bip sesinin duyabildiğini, şu andaki hastaların büyük çoğunluğu için durumun başka herhangi bir koğuştakiler gibi sakin olduğunu kaydetti.

Bu veriler, Güney Afrika'nın enfeksiyonlardaki hızlı artışından endişe duyan küresel sağlık yetkililerine güven verecek olsa da uzmanlar, yeni varyantın aşıya karşı bağışıklık korumasından kaçınma yeteneği nedeniyle vakalardaki görülen keskin artışın hastaneleri geçen yazki Delta dalgasına benzer ölçüde zorlayabileceği konusunda uyarıyor.

Güney Afrika'da Delta dalgasında hastaların %23'ü yoğun bakım ünitesindeydi; Omicron dalgasında %8 yoğun bakımda

Pretoria'daki daha hafif hastalık paterni, Gauteng eyaletinin tamamı için toplanan verilerle desteklenmektedir. Delta dalgası boyunca %23 yoğun bakım ünitelerinde tedavi edilirken bugün Covid pozitif test edilerek hastaneye yatırılan hastaların sadece %8'ini oluşturuyor.

Delta dalgası sırasında %11 solunum cihazına bağlıyken bugün sadece %2 solunum cihazına bağlı

Ve Delta dalgası sırasında %11 solunum cihazına bağlıyken bugün vakaların sadece %2'si solunum cihazına bağlı.

Yoğun bakımdaki Covid hastalarının sayısı, Delta salgınının başladığı üç haftadaki toplam hasta sayısının dörtte biri oranında seyrediyor.

Witwatersrand Üniversitesi'nden aşı bilimcisi profesör Shabir Madhi, “çok sayıda” çığır açan enfeksiyon ve yeniden enfeksiyon vakaları görüleceğini tahmin ederken, tedavi konusunda “son derece iyimserim” diyor.

Pazar günü, ABD'li üst düzey sağlık yetkilisi Anthony Fauci de varyantın ciddiyetine ilişkin erken sinyallerin "cesaret verici" olduğunu söylemişti.

Bunun nedeni bağışıklık olabilir

Bununla birlikte, Durban'daki KwaZulu-Natal Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıklar doktoru Prof. Richard Lessells'e göre, Omicron'un daha az şiddetli semptomlarla sonuçlanma potansiyeli, virüsün daha az virülan hale gelmesinden ziyade bağışıklığın bir sonucu olabilir.

Delta dalgasına göre Omicron vakaları beş kat yüksek seyrediyor

Bilim insanları, Güney Afrika'nın daha ölümcül bir varyanttan kurtulmuş olsa bile, Omicron'un bulaşıcılığının tek başına büyük sorunlara neden olabileceğini vurguluyor. Gauteng eyaleti genelinde Covid pozitif hastaların haftalık bazda hastaneye kabulleri, Delta dalgası sırasındaki en hızlı büyüme döneminin beş katı oranında yüksek...

Porf. Lessells, bunun hastaneler ve sağlık sistemi için kötü bir haber olduğunu söylüyor.

Zimbabwe'de de vakalar artıyor

Bu arada, artan enfeksiyon oranları Güney Afrika’ya göre daha az kaynağa sahip bir sağlık sistemi olan Zimbabwe'de de endişe yaratıyor.

Zimbabve hastanelerinde, haziran ayında Delta dalgasının aynı aşaması ile kıyaslandığında geçen cuma gününe kadar geçen yedi gün içinde 6 ağır vaka sayısı 26'ya tırmandı.
Kaynak: Financial Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın