Dünya

Bilgisayar oyunlarında yakında hissetmek ve dokunmak mümkün olacak

Bilgisayar oyunu oyuncuları yakında bir şeyleri toplayabilecek ve vurulduklarında mermileri hissedebilecekler...

Bilgisayar oyunlarında ve sanal gerçeklikte (VR, virtual reality), görme ve işitme duyusuna dokunma hissi eklemeye yönelik çalışmaların satılır hale gelmesine çok az kaldı. Artık oyundaki meyveyi yiyemeseniz de hissedebilecek ve kavrayabileceksiniz. Elbette elma ağacının arkasına saklanan kötü bir şey sizi vurursa, merminin etkisini de hissedeceksiniz.

Tüm bunları deneyimlemek için kullanıcının dokunsal bir eldiven ve bir yelek giymesi gerekecek. Eldivenli bir elin hareket ettirilmesi, kullanıcının sanal eline karşılık gelen hareketini yaratır ve "dokunulan" nesnelere uygun duyumlar, eldivene dahil edilen ‘dokunsal aktüatörler’ adı verilen cihazlar aracılığıyla geri beslenir. Dokunsal yeleklerde benzer şekilde vücudun üst bölümünün bazı kısımlarını uyarır. 

Aktüatörler arasında şu anda en yaygın kullanılanlar ERM’ler (İtici serbest bırakma mekanizması, Ejector Release Mechanism) ve LRA’ler (Linear Resonant Actuator, Doğrusal rezonans aktüatörü)'dir. 

ERM, merkez dışı bir ağırlığa sahip bir şaftı tahrik eden ve şaft döndüğünde her şeyin titreşmesine neden olan küçük bir motordur. LRA’da ise bir yüzeyi sallamak için elektromanyetik bir bobin kullanılır. Günümüzde, bu cihazlar akıllı telefon kullanıcılarını gelen mesajlara karşı uyarmak ve dokunmatik ekrana dokunulduğunda tepki verilmesi gibi işler için kullanılmaktadır. 

ERM’ler ve LRA’lar, sürükleyici dokunsallıklara yönelik tek olası yaklaşım değildir. Örneğin, bir İspanyol firması OWO Game, titreşimli aktüatörlerden ziyade elektriksel stimülasyona dayanan dokunsal bir yeleği satışa sunmak üzere. Yelek, gövdenin farklı kısımlarına ayarlanabilir akım seviyeleri sunar. Karıncalanma hissi yaratmanın yanı sıra, kasların kasılmasına da neden olabilir. Bu yaklaşımı kullanarak tekrarlanabilen efektler vurulmayı, bıçaklanmayı ve havaya uçurulmayı kısmen hissetmenizi sağlar.

ABD, Washington merkezli HaptX adlı bir firma ise birçok kişinin çok parlak bulduğu bir teknoloji olan, gaz basıncını mekanik harekete çeviren Pnömatiği kullanıyor. HaptX'in G1 markalı eldivenleri, her bir eldivene dahil edilen 135 küçük balonu şişiren veya söndüren bir tüp ağı aracılığıyla havayı içeri ve dışarı pompalar. Bu balonların en hassas olanları parmak uçlarındakilerdir ve çapları 1 mm'den azdır. Eldivenlerin parmakları ayrıca parmakların hareketini frenleyen ve böylece katı bir nesneye dokunma hissini simüle eden pnömatik "eksotendonlar" içerir. Sisteme güç veren kompresör ve elektronik cihazlar bir sırt çantasında tutulur, böylece kullanıcı serbestçe hareket edebilir. 

Bu eldiven ve yeleklerin maalesef hiçbiri ucuz olmayacak. Bir çift G1 eldiven size en az 4.500 Dolar’a mal olacak. Bununla birlikte bu tip eldivenlerin ilk başta oyunlar yerine eğitim için VR'yi zaten kullanan ve deneyimi geliştirmek isteyen kuruluşlara satılması bekleniyor. Örneğin cerrahlara ameliyat teknikleri öğreten tıp fakülteleri veya jet motorlarını tamir eden atölyelerde G1 eldivenleri kullanılabilecek. Başka bir kullanım alanı ise dünyanın farklı yerlerinde yaşayan mühendisler arasında iş birliğine olanak tanıyacak. Örneğin bir araba üzerinde çalışan insanlar, sanal bir laboratuvarda buluşabilir, sanal bileşenlerle uğraşabilir ve tasarımlarının sanal kopyalarında bu eldiven aracılığı ile dolaşabilecek.

HaptX şirketinin pnömatik teknolojisini seçmesinin başka bir nedeni daha var: Şirket eldivenin yanı sıra tüm vücuda giyilecek dokunsal bir takım elbise üretmeyi planlıyor.

Sanal olmayan dünyada dokunsal geri bildirimi iyileştirmenin yolları üzerine çalışan firmalar da bulunuyor. Akıllı telefonlar, bilgisayarlar, otomobiller ve fast-food mekânlarında ve benzerlerinde çoğalan dokunmatik ekranlar, dokunsal geri bildirimden yararlanabilir. 

Amsterdam merkezli bir firma olan Aito, tam da bunu sağlamayı umuyor. Dizüstü bilgisayarlar ve diğer dijital cihazlar için dokunsal sistemler üretiyor. 
Kaynak: Economist

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın