Dünya

Bilgisayar korsanları Facebook hesapları üzerinden aktivist Uygur Türklerinin telefonlarına sızdı

Facebook, Çinli bilgisayar korsanlarının aktivist, gazeteci ve insan hakları savunucusu Uygur Türklerini kandırarak kötü niyetli bağlantıları tıklamaları için sahte Facebook hesapları kullandığını açıkladı.

Facebook, Çinli bilgisayar korsanlarının Uygur Türklerini kandırarak kötü niyetli bağlantıları tıklamaları için sahte hesaplar kullandığını açıkladı.

Bir grup hacker, Çin'de Müslüman bir etnik grup olan Uygurlarla ilişki kurmak için Facebook'ta sahte kişilikler yarattı. 

Kendilerini gazeteci, öğrenci ve insan hakları savunucusu gibi gösteren hayali hesaplar açan korsanlar, hedefledikleri simaları kötü amaçlı web sitelerine yönlendirerek ve daha sonra bu kişilerin telefonlarına sızabilecek bağlantıları tıklamalarını sağladı.

Korsanlar Çin’deki Uygurlu Türklerin dışında Türkiye, Kazakistan, Amerika Birleşik Devletleri, Suriye, Avustralya, Kanada ve diğer ülkelerde yaşayan Uygurlu aktivistleri, gazetecileri ve muhalifleri hedef aldı. Korsanlar hedefledikleri kişilerin cihazlarına kötü amaçlı yazılım bulaştırmak için çeşitli siber casusluk taktikleri kullandı.

Facebook, 500'den az kişinin hedef alındığını ve bu tür çabaların çoğunun sosyal ağ dışındaki web sitelerinde ve hizmetlerde gerçekleştiğini söyledi. 

Facebook yöneticileri kampanyanın genel etkisini ve sonuçlarını belirleyemediklerini kaydetti.

Şirket, bilgisayar korsanlarının popüler Uygur ve Türk haber sitelerine benzer alan adları kullanarak kötü amaçlı web siteleri kurduğunu belirtti. Facebook ayrıca,  dua uygulaması, klavye uygulaması ve sözlük uygulaması gibi Uygur temalı mobil uygulamalarını taklit eden, aynı grubun yaptığı ve kötü amaçlı yazılım içeren web siteleri de tespit etti.

Facebook, araştırmasında iki Çinli şirketin, Beijing Best United Technology Co Ltd (Best Lh) ve Dalian 9 Rush Technology Co Ltd’nin hacker grubu tarafından kullanılan Android araçları geliştirdiğini söyledi.

Facebook'un Güvenlik Politikası Başkanı Nathaniel Gleicher, "Yapmaya çalıştıkları, Facebook'un ötesinde cihazlara sızmayı ve varlıkları hedeflemek. Bu da başarıyı değerlendirmemizi çok zorlaştırıyor" dedi. Potansiyel olarak telefonlar üzerinden gözetim yapmak da dahil,  “Sonuçlar ve etki bireyler için gerçekten yüksek olabilir” diye ekledi.

Birleşmiş Milletler'e göre Çin hükümeti bir milyona yakın Uyguru toplama kamplarına koydu. Çinli yetkililer etnik grup arasındaki ayrılıkçılık ve dini aşırılıkla mücadele ettiklerini söylüyor. ABD hükümeti ocak ayında Uygur Türklerine yönelik girişimleri "soykırım" olarak tanımladı.

Facebook, yanlış bilgi ve dezenformasyonu sosyal ağlar üzerinden yaymak için sahte hesaplar oluşturan birçok grubun bu yöndeki koordineli eylemlerini son yıllarda çökertti.

Buna rağmen, Facebook'un Güvenlik Politikası Başkanı “Operasyonun arkasında kimin olduğunu gerçekten kanıtlayamayız" dedi.
Kaynak: Facebook Blog-Bloomberg US

Bkz. https://about.fb.com/news/2021/03/taking-action-against-hackers-in-china/
 

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın