Dünya

Aşı zorunluluğu düşünülüyor: Güney Afrika’da Omicron’a yakalananların çoğu aşısız

Güney Afrika'da nüfusun sadece dörtte biri aşılanmış durumda...

Güney Afrika, Omicron varyantı nedeniyle dördüncü enfeksiyon dalgasına girerken bir yandan aşılanmayı artırmaya çalışıyor diğer yandan kamu hizmetlerinde ve işletmelerde Covid-19'a karşı aşılamayı zorunlu hale getirmeyi düşünüyor.

Ülkenin sağlık bakanlığı tarafından cuma günü verilen bir brifingde konuşan bilim insanları, yedi günlük ortalama günlük vakaların, geçen ayın ortasındaki birkaç yüz vakaya kıyasla bu hafta itibariyle 4.800'ün üzerine çıktığını söyledi.

Yeni varyantın kasım ayı sonlarında keşfedildiği ülkede nüfusun yaklaşık dörtte biri aşılandı. Aşılamaya geç başlanması, erken tedarik kıtlığı ve sonrasında yaşanan dağıtım sorunları ve aşının güvenirliliği ile ilgili endişeleri gidermekteki iletişim eksikliği nedeniyle aşılama düşük düzeyde kaldı.

Sert bir sokağa çıkma yasağı uygulamaya isteksiz olan Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, aşı zorunluluğu getirilmesi konusunda bir tartışma başlattı.

Ramaphosa geçen ay sonunda televizyonda yaptığı açıklamada, "Bu tür önlemlerin alınmasının zor ve karmaşık bir konu olduğunun farkındayız, ancak bunu ciddi ve acil bir şekilde ele almazsak, yeni varyantlara karşı savunmasız kalmaya devam edeceğiz ve yeni enfeksiyon dalgalarına maruz kalmaya devam edeceğiz” dedi ve emek ve iş dünyası ile istişarelerden sonra bu konuda bir planlamanın yapılabileceğini kaydetti.

Güney Afrika'nın ekonomik ve turizm merkezi Gauteng'deki enfeksiyonlarda görülen keskin artış, Omicron'un daha bulaşıcı olabileceğini ortaya çıkarıyor. Ağır mutasyona uğramış suşla ilgili yapılan ilk ayrıntılı çalışma da yeniden enfeksiyona neden olma olasılığının önceki varyantlardan daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Hastane başvurularında aşısızlar baskın 

Ancak hastane başvurularında aşısızların baskın olması, aşıların yeni varyantla birlikte ciddi hastalıklara karşı koruma sağlayacağını düşündürüyor.

Bununla birlikte, mevcut oranlarda, dördüncü dalganın en yoğun olabileceği 2021 yılı sona erdiğinde, 50 yaşın üzerindeki yaklaşık 4 milyon Güney Afrikalı hâlå aşılanmamış olabilir.

Resmi rakam 90.000; gerçek vaka sayısı 273.000...

Ülke yaklaşık 3 milyon Covid vakası kaydetti. Güney Afrika Tıbbi Araştırma Konseyi tarafından yapılan bir analiz, Mayıs 2020'den bu yana Güney Afrika'da normal seviyelerin üzerinde 273.000'den fazla ölüm olduğunu ve bu rakamın resmi rakam olan yaklaşık 90.000'nin çok ötesinde olduğunu gösteriyor.

Aşı zorunluluğunda özellikle iş dünyası daha hedefli bir yaklaşım çağrısında bulundu.

İş dünyası temsilcisi Martin Kingston, "Sadece aşılı kişilerin otobüs, taksi ve uçaklarda seyahat etmesine veya restoran ve taverna gibi kapalı mekânlarda yiyip içmesine izin verilmesi gereken bir duruma hızla geçmeliyiz" dedi. 

'Birçok insan hâlâ aşının etkilerinden korkuyor'

Güçlü kamu sektörü sendikaları ise isteksizliklerini koruyor. Hemşireleri, öğretmenleri ve polis memurlarını temsil eden Güney Afrika Kamu Görevlileri Birliği, üyeleri aşı yaptırmaya teşvik ettiğini, ancak “birçok insanın hâlâ aşının etkilerinden korktuğunu ve aşının zorunlu hale getirilmesinin bu endişeyi artıracağı”nı söyledi.

Güney Afrika sağlık bakanlığının raporlarına göre, yan etkilerle ilgili korkular ve konuyla ilgili net bilgi eksikliği tereddütleri körükledi.

Diğer engeller arasında, aşı bölgelerine ulaşmanın maliyeti ve şu anda ulusal düzeyde bol miktarda aşı bulunmasına rağmen, özellikle yerel birimlerde dozların tükenmesine ilişkin “mikro tedarik” sorunları yer alıyor.

Hükümet bu hafta, henüz ilk aşısını olmamış 50 yaşın üzerindekilerin aşı merkezlerine ulaşım ücretlerini karşılamak üzere sağladığı kaynağı iki katına, 200 R'ye (12,50 dolar / 171.5 TL) çıkardı.
Kaynak: Financial Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın