Dünya

Arjantin’de uyuşturucu satıcılarının Telegram üzerinden daha fazla faaliyet yürüttüğü belirlendi

Arjantin'de uyuşturucu satıcılarına yönelik son tutuklamalar, Telegram'ın uyuşturucu ticareti faaliyetlerinde giderek daha popüler hale geldiğini gösterdi.

Arjantin’de geçen seneden bu yana yakalanan uyuşturucu satıcılarının büyük bir kısmının Telegram üzerinden faaliyet gösterdiği belirlendi.  

Hem uyuşturucu satıcıları hem de tüketiciler büyüyen çevrimiçi pazarda kimliklerini korumaya çalıştıklarından Telegram kullanıyor.

Telegram'ın uyuşturucu için bir satış ve iletişim platformu olarak kullanılması ülkede yayıldı ve Arjantin haber portalı Clarín'in bildirdiğine göre, Telegram kullanılarak işlenen suçlar son iki yılda % 350 oranında arttı.

Telegram, dünyanın en popüler mesajlaşma servisi WhatsApp'ın 2021'in başlarında bilgi paylaşım politikasında bir değişiklik yapmasının ardından, dünya çapında popüler bir alternatif mesajlaşma hizmeti haline geldi. 

Sokak düzeyinde uyuşturucu ticareti çevrimiçi hale geldikçe, satıcılar yetkililerin incelemesinden kaçabilecekleri kanallar aramaya başladılar. Telegram'ın anonimlik ve şifrelemeye belirgin bir şekilde odaklanması bu olasılığı sunuyor.

Telegram'ın uyuşturucu satıcılarına sunduğu ilk avantaj, yüksek derecede anonimlik ve gizliliktir. Diğer bazı popüler mesajlaşma servislerinin aksine, Telegram,  kullanıcıların hesaplarını kimliklerine veya telefon numaralarına bağlamalarını gerektirmez.

"Gizli Sohbet"de konuşmalar uçtan uca şifreleme özelliğine sahiptir, yani sohbetten hiçbir veri herhangi bir veri merkezinde saklanmaz ve sohbet katılımcıları dışında hiç kimse mesajları okuyamaz veya deşifre edemez. Sohbetler kullanıcıların mobil cihazlarından kaybolduğunda, sonsuza dek kaybolurlar. Bu arada, kendi kendini imha eden mesaj özelliği, uyuşturucu satan bayilerin mallarını geçici görüntüler ve videolar aracılığıyla endişe duymadan tanıtmalarını sağlar.

TechAdvisor'a göre, Telegram ayrıca kullanıcı hakkında, IP adresi ve bir kullanıcının işlettiği cihazın türü de dahil, WhatsApp'tan daha az bilgi topluyor.

Brezilya Adalet Bakanlığı'nda politika uzmanı ve Centro Universitário de Brasília'da uluslararası ilişkiler profesörü Carlos Timo Brito, InSight Crime haber portalına verdiği demeçte, Telegram gibi uygulamaların sahiplerine ve yönetim merkezlerinin nerede olduğuna dikkati çekti. 

Uzman, "Yasa dışı faaliyetlerin kontrolü söz konusu olduğunda, belki de en büyük fark, bu platformların her birinin mülkiyeti ve yasal ikametgâhıdır. Telegram, Rus vatandaşlarına aittir ve İngiliz Virgin Adaları'nda ikamet etmektedir. WhatsApp bir Amerikan vatandaşına aittir ve [başka bir mesajlaşma servisi] Wickr gibi Amerika Birleşik Devletleri'nde yasal olarak ikamet etmektedir. Bu bağlamda, belki de WhatsApp ve Wickr, Telegram'dan daha fazla kontrol altında olma potansiyeline sahipler çünkü ABD'de bulunuyorlar ve muhtemelen başka yerlerde barındırılan platformlardan daha fazla yasal ve yürütme incelemesine tabi tutulabilirler" dedi.

İkincisi, Telegram, kullanıcıların geniş bir kitleye ulaşmalarını ve tanımadıkları diğer Telegram kullanıcılarıyla bağlantı kurmalarını sağlar. Uygulama, belirli ilgi alanlarına göre aranabilen 200.000 kullanıcıya kadar büyük grup sohbetlerine izin verir. Uyuşturucu satışlarıyla ilgili grupları arayarak, kullanıcılar bayileri bulabilir ve onlarla iletişim kurabilir. Ayrıca, platform insanların belirli bir coğrafi aralıkta uyuşturucu satıcıları da dahil olmak üzere başkalarıyla bağlantı kurmasını sağlayan, "Yakındaki İnsanları Bul" özelliğine sahiptir.

Ancak hoşnutsuz bir müşteri veya o müşteriye yakın biri Telegram’daki yasa dışı işleri polise haber verebilir ki Arjantin’de son tutuklamalardan biri bu tür bir ihbarla yapılmıştır ya da uyuşturucu satan Telegram gruplarını herkes nasıl buluyorsa Polis de bulabilir!

Kaynak: Insight Crime

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın